Az alkotmánybíróságok szerepéről

2018. augusztus 22. 09:12

Az európai alkotmánybíróságok sokkal inkább politikai szervek, mint az amerikai Supreme Court, amely végül is a rendes bírói szervezet csúcsán helyezkedik el.

2018. augusztus 22. 09:12
Paczolay Péter

„Az európai alkotmánybíróságok sokkal inkább politikai szervek, mint az amerikai Supreme Court, amely végül is a rendes bírói szervezet csúcsán helyezkedik el. Az amerikai megoldást egyik európai ország sem vette át.”

Forrás: Paczolay Péter: Az alkotmánybíráskodás modelljei és az Európai Unió, 1998

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2020. május 14. 19:29
A politika számtalan alkalommal felülírta a bonyolult, sokféle érdek vezérelte nemzetközi bírósági döntéseket, mert a papír egy dolog, és megint más a nemzeti szuverenitás. A nemzeti érdekeltségű jogászoknak gyerekjáték jogi módon felülírni a nemzetközi bírósági döntéseket, s így nem lehet azt mondani, hogy nem tartották be a nemzetközi bíróság ítéletét...Paczolay úr ezt úgy fejezte ki, hogy nem szabad megadni magunkat...Igaza van, mert egy elvont nemzetközi bírósági döntést miért is kellene passzívan elfogadni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik