Környezetbarát-e a felhő?

2012. május 30. 11:47

J. Jetson
Cloud Business
Egy biztos, egy óriási szerverfarmot működtetni sokkal gazdaságosabb, mintha minden egyes vállalat külön infrastruktúrát tartana fent.

„Környezetbarát-e a felhő felhasználói szempontból? 

Mit is jelent a felhő alapú alkalmazások használata? - Hát azt, hogy egész nap a géped előtt ülsz és a neten lógsz (=Facebookozol/dolgozol). Tehát be van dugva a net, be van dugva a gép, kvázi áramot fogyasztasz. A ház + monitor + (hangfal) kombónál ez duplán/triplán érvényesül, meg aztán, ha laptopja van az embernek, azért az is elég sokszor van bedugva, mivel az aksi bírja kb. 2-3 órát maximum. Ebből a szempontból nézve nem mondható a felhő környezetbarátnak, mert ahhoz, hogy használd rengeteg áramot fogyasztasz, még alvó üzemmódban is!(...)

Környezetbarát-e a felhő a vállalatunk szempontjából? 

Hogy erre a választ kapjunk képzeljünk el egy felhőmentes világot. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a céges fájlokat elérjük, illetve a weboldalainkat hosztoljuk, saját céges infrastruktúrát kellene kiépíteni MINDEN vállalatnak. Ennek hely, energia, befektetés és költség igénye van. Ha ezeket megszorzom a MINDEN vállalat jelenlegi számával, akkor rengeteg helyről, rengeteg energiáról, befektetésről és költségről beszélünk. Az egyes vállalatok általában az utóbbi két dolog miatt váltanak a felhőre, mert így sokkal gazdaságosabban tudják kielégíteni virtuális helyigényüket. A CAPEX-ből OPEX lesz ugyebár. A vállalatoknak ezért éri meg felhőre váltani, és ha abból a szempontból nézem, hogy így kevesebb energiát használnak fel, mint külön-külön együttesen, akkor ez végül is környezettudatos. És akkor ki is lyukadtunk magára a felhő lényegére, ami nem más mint a méretgazdaságosság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés