EB: Igen az ingyenes CO2-kvótákra

2012. július 8. 15:32
Az Európai Bizottság engedélyezte Bulgáriának, Romániának és Csehországnak, hogy a következő években folytassák az ingyenes CO2-kibocsátási kvóták rendszerének gyakorlatát. Brüsszel Magyarország és Lengyelország ezirányú kérését is vizsgálja.

 Hozzájárult az Európai Bizottság, hogy Bulgária, Csehország és Románia a következő években is fenntarthassa azt a rendszert, amelyben ingyen ad úgynevezett szennyezési kvótát erőműveinek. Magyarország és Lengyelország hasonló kérését is vizsgálják Brüsszelben. Ciprus, Észtország és Litvánia már korábban megkapta az engedélyt.A szennyezési kvóta a levegőbe bocsátható széndioxid-mennyiséget jelenti.

Az uniós szabályozás szerint az EU-tagországokban a jövő évtől az erőművek is már csak a piacon vásárolhatnak szennyezési kvótát. Kivételt kérhetett ez alól a 2004-ben és 2007-ben csatlakozott tagországok többsége. Azon országok, amelyek engedélyt kapnak az ingyenes kvótára, kötelesek a kvóták piaci értékének megfelelő beruházásokat végrehajtani az energiahatékonyság növelésére, a környezetszennyezés csökkentésre, az energia infrastruktúra javítására.

Az ingyenes kvóták mennyisége évről évre folyamatosan csökken, és 2020-tól már egyetlen országgal sem kivételezhetnek az EU-ban. Ciprus, Észtország, Litvánia, Bulgária, Románia és Csehország az elkövetkező hét évben összesen még 268 millió tonna szén-dioxid kibocsátására jogosul

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az emberek is elég sok széndioxidot bocsátanak ki, nekik is be kéne dugni az orrukat meg a szájukat, vagy alaposan meg kellene adóztatni őket. Nem értem, hogy ez még miért nem jutott senki eszébe.

Hogy kik lesznek a beruházók, arról gondolom majd tájékoztatnak mindenkit, és kész szerződéseket fognak kapni a tagállamok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés