Támogatás borászoknak: nőtt az igény, de több a hiba

2012. november 8. 11:27
A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a borászok érdeklődése a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtott támogatás iránt. Már az első napokban 500 millió forint feletti igény érkezett be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, sokat azonban vissza kellett küldeni.

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez 2011-től igényelhető támogatásról szóló VM rendelet értelmében mintegy 4 millió euró (közel 1,2 milliárd forint) áll rendelkezésre új borászati gépek beszerzéséhez. A kérelmezési időszak november 5-én kezdődött.

A közleményben ugyanakkor az MVH azt is megjegyzi: a kérelem-bírálat elsődleges tapasztalatai azt mutatják, hogy – bár a megelőző két évben is hasonló módon zajló igénylési folyamat az idén még egyszerűsödött is – a kérelmezők a szokásosnál több hibát vétenek a kérelmek összeállításánál. Így például nem szerepelnek a rendeletben előírt kötelező tartalmi elemek, hiányos a számlaösszesítő kitöltése, vagy a kérelmező elmulasztja a jogszabályban előírt nyilatkozatok csatolását. Ezért a kérelmek hiánypótlásra szorulnak.

Fontos tudnivaló – emlékeztet a hivatal –, hogy a támogatás odaítélése a kérelmek benyújtási sorrendjének megfelelően történik. Azok a kérelmek azonban, amelyeknél hiánypótlásra van szükség, csak annak teljesítésével, a szükséges kiegészítések, javítások beküldése után kerülnek be a bírálati sorrendbe – olvasható a közleményben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés