Lengyelország az új Magyarország

2015. december 8. 9:32

Szilvay Gergely
Mandiner
Lengyel balosok jelentgetik fel az új kormányt nyugaton, a nyugati újságíróknak pedig csak elég lesz elővenni az Orbán ellen írt cikkeiket, és kicserélni benne Orbánét Jarosław Kaczyński nevére.

A lengyelországi helyzet megvitatására készül az Európai Parlament. A kezdeményezés az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok európai parlamenti frakcióinak soraiból indult.  „Európát” ugyanis Tomasz Siemoniak, a PO volt kormányfőhelyettese és nemzetvédelmi minisztere szavai szerint „nagyon nyugtalanítja az, ami Lengyelországban történik”.

Lengyelországban – szól a vonatkozó hír – felborzolta a kedélyeket az alkotmánybíróság összetételének az utóbbi napokban történt részleges megváltoztatása. Az októberi parlamenti választások nyomán abszolút parlamenti többséget szerző, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) érvénytelenítette az előző parlamenti ciklus végén megválasztott öt alkotmánybíró kinevezését, helyettük öt új bírót választott meg, akiket Andrzej Duda elnök később ki is nevezett. Az alkotmánybíróság a múlt héten két, még az előző, PO-többségű parlament által megválasztott bíró kinevezését alkotmányellenesnek minősítette, három bíró megválasztását azonban törvényesnek találta.

Az üggyel kapcsolatban több nyugati lap, valamint a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális újság is egy „tekintélyelvű állam” kialakulásáról beszélt. Többen párhuzamot vontak a lengyel és a magyarországi belpolitikai helyzet között.

Ha van eszük a lengyeleknek, most felhívják Orbán Viktorékat és összehasonlító európai parlamenti tanulmányokat folytatnak. Megkérdezik, hogy is volt ez Orbánékkal, miként kell kezelni az EP-s hisztériát.

Komolytalan EP

Mert mi folyik itt? Orbán az illegális bevándorlás permanens problémája kapcsán karakteres tényező lett. Lengyelország az Európai Tanácsban a németek árnyékában elnökösködő Donald Tusk pártja, az egyértelműen EU-párti, atlantista, liberálkonzervatív, kapitalista Polgári Platform kikerült a hatalomból, és helyére érkezett a karcosabb, nemzetibb, EU-szkeptikusabb, kevésbé kapitalista, de ugyanúgy atlantista, russzofób Jog és Igazságosság.

Ahhoz képest, hogy Putyin magyarországi látogatása körül még arról szóltak a hírek: Orbán már a lengyelekkel is összeveszett és itt a lengyel-magyar barátság vége – aminek amúgy szerintem, Putyin ide, Putyin oda, a baloldal titokban bizonyára örült, hiszen régóta szálka szemükben a lengyel-magyar jobbos tandem –, most minden korábbinál nagyobb összeborulás várható. Budapesten elhalkult az oroszbarátság, Varsóban pedig az Orbán mellett csak ímmel-ámmal kiálló liberálkonzik kénytelenek voltak visszaadni a kormányrudat a két ciklussal korábban legyőzött ellenfeleiknek, akik sokkal nyíltabban felvállalják a Fidesz-barátságot.

A magyar jobboldal régóta csodálta a lengyeleket, akik mindig tökösebbnek, magukért jobban kiállónak, öntudatosabbnak, bátrabbnak  egyszóval szuverénebbnek és döntésképesebbnek – tűntek. És most, nem sokkal a lengyel-magyar viszony elhidegülése után minden korábbinál érezhetőbb az egy húron pendülés: most a lengyel vezetés csodálja a magyart. Ritka alkalom. A varsói gyors úgy látszik, egyre gyakrabban teszi meg a Varsó–Budapest-távot. Lassan követhetetlen lesz, épp hova érkezik meg.

Azt nem tudom, jobban szeressük-e a PiS-t a PO-nál; túl harsány a retorikájuk, de úgy tűnik, a PO már elszürkült és egyre inkább a németek uszályában találta magát. Akárhogy is, így választottak a lengyelek. Boldog egy nép, ahol egy PO és egy PiS a két fő választási opció. Nekem mindkettőben van, ami szimpatikus és van, ami nem az.

Azonban ha valaki orbáni módszereket másol – ami nem biztos, hogy mindig jó ötlet –, annak számolnia kell azzal, hogy jól kiszámíthatóan ugyanolyan hisztis kritikát fog kapni az EU-ból, mint Orbán kapott.

Két dolog tisztán látszik: szó sincs arról, hogy „Európa” aggódna; pusztán az Európai Parlament egyes képviselői aggódnak Lengyelországért, hiszen ugyebár nincs is más fontosabb és égetőbb probléma Európában. A migráció kapcsán Európán végigsöprő orbánista hullám után nehezen mondható, hogy az EP-ben bármi is tükrözi „az emberek” akaratát, márpedig demokráciában élnénk, vagy mi a szösz.

Az látszik, az az, hogy az EP szégyenpadjára pártalapon lehet odakerülni: a Fideszt mindig a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a kommunisták próbálták odaültetni, az Európai Néppárt pedig kiállt mellette  – őszintén vagy kénytelenségből, az most mindegy. Ha más nem, törzsi alapon zárt össze. A PiS azonban az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójának tagja, abban az angol torykkal (és tavalyik Bokros Lajossal!) együtt alkotják a két legnagyobb csoportot. Ez annyit tesz, hogy mivel nem a Néppárthoz tartoznak, a PiS-ért a Néppárt frakciója sem áll ki, hanem ugyanúgy betámadja őket.

Orbánista hullám Európában?

Déjá vu lengyel módra: február elsejével bevezetnék a bankadót, lengyel balosok jelentgetik fel az új kormányt nyugaton, ott sopánkodnak egy sort, a nyugati újságíróknak csak elég lesz elővenni az Orbán ellen írt cikkeiket, és kicserélni benne Orbán nevét Jarosław Kaczyński nevére. Újra-újra körbepásztázzák az uniós terepet, felbukkan-e valahol az orbánizmus ügynöke.

Figyelni kell, mert két ilyen országgal, főleg Közép-Európából és talán elbírnak, de mi lesz, ha a példa ragadósabb lesz? Ha máshol is felbátorodnak, és karcosabb, populistább (azaz demokratább) kormányok kerülnek hatalomra egyre több helyen szerte Európában? Nem csak amolyan színtelen-szagtalan establishment-pártok, amik ugyan jobboldalinak mondják magukat, de igazából lehetnének akár középbalosak is, mert ha vakkóstolásban ízleljük meg őket, eltakarva a marketinget, akkor mind ugyanolyan ízűek? Vajon elférnek-e mellettük harsányabb, markánsabb, frissebb pártok? Amiket címke nélkül is felismerünk? És akkor még meg sem említettük David Cameront, aki ugyan angolosabban, de hasonlóakat képvisel Európa ügyében, mint Orbán, csak hát Nagy-Britanniát ki merné raportra hívni?

Az EP-ben a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányok ellenőrzése helyett a valódi problémákkal foglalkozhatnának. Vannak ilyenek bőven. Bár ahhoz valódi döntési felhatalmazás, hatalom is kellene. Abból meg csak „soft” jutott az EP-nek. És mindeközben felkészülhetünk arra: Lengyelország lesz az új Magyarország.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért az eredeti ok (alkotmánybírók cseréje) miatti problémázás tényleg mondvacsináltnak tűnik.
Azokat az embereket az előző ciklus végén nevezték ki. Ha feltesszük, hogy a mostaniak párthűek lesznek, akkor miért ne lennének az előzőek az előző párthoz hűek? Ha pedig azok voltak, akkor miért ne lehetne leváltani őket?
Nem szégyenpadra kellene ültetni, hanem inkább segíteni kellene kiválasztani szakmai alapon támadhatatlan jogászokat, akik nagyjából pártoktól függetlenek. De ez így, puszta erődemonstráció.

Meg ők könnyebben megtehetik, eggyel magasabb ligában játszanak, mint mi. Ahogy az angolok meg a felsőben, ugye.

Sondolom,a közeljövőben lesz tapasztalat-átadás Orbán és az új lengyel miniszterelnök között.

Azert persze nem aggodtak mikor az elozo buko rezsim elobbrehozta a birovalasztas idejet es sebteben gyorsan beszavazta a sajat embereit.
Ott nem volt hiba a fekekben es ellensulyokban, az maga a legtisztabb demokracia volt, nemdebar?

Mindez abból fakad, hogy az EU felépítése az államszervezet felépítését követi. Ez okozza, hogy a pátpolitika harca uralja. Ezért az egész szervezet reformra szorulna, visszatérve az alapításkori helyzethez.
Ez azt jelentené, hogy meg kell szüntetni az EP-t. Nincs szükség képviselők választására. A helyére kétszintű tanácskozási, döntési szervezetre lenne szükség.
Az első színt lenne a tagországok minisztereinek a tanácskozása, javaslattevő és előzetes döntési mechanizmusa. A második színt a tagországok kormányfőinek tanácsa, ahol a végső döntés létrejön.
Ez lényegesen háttérbe szorítaná a párpolitikai harcot és előtérbe kerülne a gazdasági, társadalmi kérdések.
Az EU szervezetei pedig csak adminisztratív tevékenységet végeznének.

Erről nem tudtam, de így még jobban kilóg a lóláb, hogy nem akarják az "orbán-vírus" terjedését - azaz a jelenlegi elit ragaszkodik a staus quo-hoz, nem akarnak változásokat.

Csak egyetlen egy - talán kevéssé köztudott, talán keveset tárgyalt - tény, a szocialista-kommunista és a zsidó liberálisok múltbani szerepéről e tárgykörben.
A mai szocialisták eszmei felmenői sosem vették szívesen, sosem támogatták a magyar-lengyel barátság szellemiségét.
A szocializmus alatt volt egy alapvetésük ez ügyben, azt igyekeztek terjeszteni, hogy ez nem is igaz. Hogy a két nép barátságának semmi alapja.
Ez a legenda - szerintük -, csupán a legfelsőbb körökre, a főúri rétegre lett volna igaz, azaz csak a népelnyomók barátságára terjedt ki, de népi szinten ennek semmi jele.
Ennek viszont az évszázados emlékek és tapasztalatok mondanak ellent!

Hogy ez milyen aljas dolog volt részükről, mondani sem kell.
Mindenkinek és minden népnek is szüksége van igazi, kitartó barátokra. Mi sem dúskálunk ebben.
Ilyen tragikus történelmi múlt, mint e két nép múltja, nem sok akad Európában. Ez ellen politikai okokból aknamunkát folytatni csakis az internacionális alapon álló kommunista (szocialista, liberális) aljadék képes.
Politikailag undorító.

Azért arra kíváncsi leszek, ha Franciaországban a második fordulóban is a Nemzeti Front győz és kormányt alakít, mit fognak összekínlódni a balliberálisok az EP-ben.

Válaszok:
ergé | 2015. december 8. 16:51

Én azért félek a kollektív agymosás hatásaitól.
Ha a feljövő nemzedék a mainstream médiában csakis a liberális álláspontot látja, akkor könnyen lehet, hogy a szüleit, és az ők álláspontját látja maradinak, hiszen _mindenhol_ máshol ennek az ellenkezőjét látja.
Aztán mondjuk 5-10 év, mire rájön, hogy miért is volt igazuk.

A kérdés lassacskán immár így érthető mindenki számára:
1. Eu-konform Pride-LMBTQ (és Soros-civilek megmondják, mit tegyél)
2. Eu-unkonform Orbán Viktor javítószolgálata
Te döntesz.
Iszol (a Soros-emberek és embernők szavát),
vagy javítasz OV mellé állva.

Franciaországban regionális választások zajlanak most, nem országos parlamenti választások.

Válaszok:
Berecskereki | 2015. december 8. 20:32

Kászonom a felvilágosítást, anélkül is tudom. Legfeljebb nem fogalmaztam pontosan.
Az EP választást már megnyerték Feltétethető, hogy a helyhatóságit is. Következik az országos és ha azt is megnyerik...
No akkor lehet majd rinyálni a balliberálisoknak.

Válaszok:
Berecskereki | 2015. december 8. 20:35

Jav. Kászonom=Köszönöm

(Úgy látszik a Mandi programja valamiért haragszik rám.)

Mikor volt korrekt bármikor is a balos siserehad?

Mikor dolgoztak ezek a hazájukért, akár egy órát is?

Mindig hátulról támadtak és mindig gyilkos szándékkal. Ezek minden embert, sőt egymást is kiirtanák , csak dolgozniuk ne kelljen.

Jé, már hetessel megy a huttinger.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés