Szlovén miniszterelnök: Mini-Schengen nincs és nem is lesz

2015. december 14. 17:02
Mini Schengen nincs, és nem is lesz, ezt néhány sajtóorgánum és (ellenzéki) politikus találta ki – jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök a ljubljanai parlamentben, hozzátéve: ha Ausztria le akarná zárni a szlovén határt, akkor erőteljesen fellépnének.

Mini Schengen nincs, és nem is lesz, ezt néhány sajtóorgánum és (ellenzéki) politikus találta ki – jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn, ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolva a ljubljanai parlamentben. 

Cerar szerint a mini Schengen ötlete belpolitikai okokból terjedt Hollandiában, később azonban többen cáfolták, köztük a holland miniszterelnök is, aki elmondta: hivatalosan erről soha nem vitáztak, az egész csak kitalálás. 

A migránsok fő célpontjait képező hét uniós tagállam vezetőinek találkozója újból felkeltette a gyanút, hogy a mini Schengen lehet a téma, de ez is teljesen hamisnak bizonyult – hangsúlyozta Cerar.  

Szlovénia betartja Schengent 

„Ez nem volt része a hivatalos tárgyalásoknak, semmi olyasmiről nem volt szó, ami veszélyeztetné az Európai Tanács és az Európai Unió munkáját, és legkevésbé olyasmiről, ami valamiféle mini Schengenre hasonlított volna” – szögezte le. Cerar egyúttal kiemelte, hogy Szlovénia betartja a schengeni szabályokat.  

„Szlovénia benne van Schengenben, és benne is lesz, betartja a kötelező szabályokat, és egy tagállam sem akarja Szlovéniát kirekeszteni az övezetből, inkább együtt akar vele működni a menekültáradat hatékony kezelésében” – húzta alá. 

Erőteljesen fellépnének 

Ljubljana az adott körülmények között optimálisan betartotta a schengeni egyezményt, amit az EU el is ismert – mondta, majd hozzáfűzte: „az Európai Bizottság Olaszország, Málta, Görögország és Horvátország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított, mert a szóban forgó országok menekültügyi szabályozásának bizonyos pontjai nincsenek összhangban a közösségi joggal, Szlovénia pedig nem volt közöttük”.  

Szintén képviselői kérdésre válaszolva Cerar arról is beszélt, hogy Ljubljana erőteljesen fellépne, ha Ausztria úgy döntene, lezárja határát Szlovéniával, de erről nincsen szó. „Néhány kilométer kerítés épült mindössze, amely a migránsokat a megfelelő pontokra tereli” – tette hozzá.

 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aztán Cerar honnan tudja, a többiek miről beszélgettek?

Honnan tudja? Simán elképzelhető, hogy csinálnak egy mag-Uniót, ahol érvényes Schengent, a maradék perifériában meg nem.

- "Aztán Cerar honnan tudja, a többiek miről beszélgettek?"
- "Nálad valószínűleg többet."

Lehet, hogy bedrogozva nem kellene kommentelni. :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés