Balkáni útvonal

Tíz nap alatt huszonötezer migráns érkezett Szlovéniába

2016. január 11. 13:02
Csak az újévben huszonötezer migráns érkezett Szlovéniába. A horvát belügyminiszter közölte: Horvátország továbbra sem hajlandó a migránsok adatait az ujjlenyomatokat rögzítő Eurodac-rendszerbe továbbítani. Ezt azzal indokolta, hogy a regisztrációval Horvátország gyűjtőközponttá válhatna.

Nem csökkent a migránsok száma a nyugat-balkáni útvonalon, tíz nap alatt 25 ezer migránst vettek nyilvántartásba Szlovéniában a hatóságok, és egyre több gazdasági migráns is fennakad az ellenőrzésen. A horvát-szlovén határt pénteken 2379, szombaton 2630, vasárnap 880 migráns lépte át. Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 404 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, csak az újévben 25 333-at.

Annak ellenére, hogy Szlovénia novemberben bejelentette, nem fogad gazdasági migránsokat, és erről Horvátországot, Szerbiát és Macedóniát is értesítette, amelyek ezért megszigorították a határellenőrzést, a nem háborús területekről érkező bevándorlók egy részének mégis sikerült egészen Horvátországig eljutnia.

Horvát belügyminiszter: nem továbbítják ujjlenyomatokat

Ranko Ostojić horvát ügyvezető belügyminiszter a hét végén újságíróknak nyilatkozva elmondta: november 16. óta 1110 nem afganisztáni, iraki és szíriai migránst sikerült feltartóztatniuk a horvát-szerb határon, harmincegyen közülük azonban bejutottak Horvátországba, és jelenleg Szerbiába való visszatoloncolásukra várnak. A tárcavezető megismételte korábbi kijelentését, miszerint Horvátország továbbra sem hajlandó a migránsok adatait az ujjlenyomatokat rögzítő Eurodac-rendszerbe továbbítani. Ezt azzal indokolta, hogy a regisztrációval Horvátország gyűjtőközpontjává válhat azoknak a migránsoknak, akik nem kapnak menedékjogot a nyugat-európai országokban.

Elmondta azt is, hogy Szlovéniával működik az adatközlés, amely várhatóan a nyugat-balkáni útvonalon elhelyezkedő többi országgal is rövidesen életbe lép. Ljubljana egy héttel ezelőtt a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok összeírását kérte Zágrábtól, és jelezte: amennyiben nem kapnak listát a bevándorlók pontos adataival, nem fogadják őket.

A horvát vasúttársaságnak eddig 427 millió forint a kára

Ostojić arról is beszámolt, hogy szeptember óta 114,5 millió kunába (közel 5 milliárd forint) került Horvátországnak a migránsok ellátása és szállítása. Hozzátette, hogy eddig a költségek 80 százalékát fedezte az Európai Unió (EU). A Vecernji List című horvát napilap hétfőn azt írta, hogy a migránsok szállításának költségein túl a vonatokon okozott károk költségei is tetemesek. A horvát vasutak (HZ) nettó 9,9 millió kunára (427 millió forint) becsüli azokat a károkat, amelyeket a migránsok szállítása okozott neki. Egyéb más munkálatok mellett 55 vagonban ki kell cserélni vagy fel kell újítani az üléseket – közölte a vállalat.

A lap szerint a vasúttársaság szállítási költségei 75 ezer kunára (3,2 millió forint) rúgnak naponta. Közel négy hónap alatt a HZ 488 698 migránst szállított egyik országhatártól a másikig, és 426 menetrenden kívüli vonatot indított, ez pedig 31,9 millió kunába (közel 1,38 milliárd forint) került. A kiadásokat a horvát belügyminisztérium téríti meg a vállalatnak – írta a lap.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az európai bevándorláskezelés, amire nekünk elvileg várni kellett volna, hát mit mondjak, ritka hatékony. Én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy csak az léphessen be az EU-ba, akinek vízuma van. Ha a németek szíreket akarnak, akkor adjanak nekik vízumot Ankarában.

Válaszok:
Megtalálta | 2016. január 11. 13:14

Vízum lehet ideiglenes is, a vízumadás nem ugyanaz, mintha állampolgárságot osztogatnának.

mekkora férgek

"a szél és a víz népe"

LOL

Nem tudom sajnálni a horvátokat. Nekik is kerítést kellett volna építeni.

Nekünk sem kellett volna egyet sem regisztráni. Fizessenek és menjenek oda, ahol várják őket.
Ebben igazuk van a horvátoknak.

"Tíz nap alatt huszonötezer migráns érkezett Szlovéniába"

Na ja! nincs mit csodálkozni, ha egyszer ilyen nagy a Bundesmutti baráti köre.

A brüsszeli vízfejek még mindég nem képesek belátni: háború folyik Európa ellen

Válaszok:
bookmark | 2016. január 11. 14:44

Nem kell nekik belátni, pontosan tudják, mert utasítást hajtanak végre.

"Horvát belügyminiszter: nem továbbítják ujjlenyomatokat"

Álprobléma.

Lehet, hogy ők sem pont így képzelték el. A kanadaiak elmentek, kiválogatták a használhatókat és ők a jófiúk.

Merkel néni újabb adag szerethető embert zúdít Németországra. A gigerli sem nagyon rajong már értük.

A végsőkig ki kell tartani amellett, hogy legyen azé a horda, aki hívta őket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés