Plenáris ülés

Az élet meg a migráció hozta: a Ház előtt a terrorveszélyről szóló alkotmánymódosítás

2016. május 10. 17:03
A terrorveszélyhelyzetről szóló alkotmánymódosításról vitázott kedden a parlament. A Fidesz szerint az élet hozta ezt az alkotmánymódosítási igényt, mert a migrációs válság miatt megnövekedett a terrorfenyegetettség. A Jobbik támogatólag nyilatkozott a javaslatról, az LMP szerint viszont elegendők az alkotmányban jelenleg is meglévő szabályok. Az MSZP részt sem vett a vitában.

Gulyás: Felelős politikus erre nem mondhat nemet!

Kedden tárgyalta a terrorveszélyhelyzet, mint különleges jogrend bevezetésének lehetőségéről szóló hatodik alkotmánymódosítást a parlament plenáris ülése. A fideszes Gulyás Gergely expozéjában kiemelte: Magyarország alaptörvényének hatodik módosítása olyan új helyzetre kíván választ adni, ami az alaptörvény elfogadásakor még ismeretlen veszély volt. A migrációs válság a terrorfenyegetettséget drámai módon megnövelte, és a védekezésből egyetlen uniós állam sem maradhat ki – mondta, kitérve arra, hogy időben felhívták a figyelmet: terrorizmust is importálnak ebben a helyzetben.  A szabályozás célja Magyarország biztonságának szavatolása egy megváltozott biztonsági környezetben – foglalta össze a fideszes politikus.

Mint mondta, egy új rendkívüli jogrendet vezetnének be. Minden rendkívüli jogrendnek a szokásoson túlmenő alapjog-korlátozás a lényege, és az államnak komolyabb beleszólást kell kapnia egy ilyen szituációban. Gulyás Gergely szerint az sem vitatható, hogy közvetlenül a kormánynak kell megkapnia ezt a beleszólási lehetőséget. Az Országgyűlés utólagos jóváhagyására van lehetőség, szakbizottságait és a köztársasági elnököt folyamatosan tájékoztatni kell – tette hozzá.

Gulyás Gergely azt mondta, a felhatalmazás, amit a kormánynak adna a parlament, semmiféleképpen nem túlzott és érdemi visszaélésre nem ad lehetőséget. Az előterjesztés szerint a kormány a kezdeményezés pillanatától kezdve a rendkívüli jogrend részét képező eszközökkel rendelkezne, s ez a jogkör akkor válna teljessé, ha az Országgyűlés 15 napon belül kihirdeti a terrorveszélyhelyzetet. 

Kitért arra is, hogy lehetőségét teremtenének a magyar honvédség alkalmazására, ha a rendőrség és a nemzetbiztonság erői nem elegendőek. A honvédség bevetésével szavakban valamennyi párt egyetértett – közölte, hozzátéve: a terrorveszélyhelyzetet kétharmados többséggel hirdetnék ki. Az elmúlt 3-4 hónap eseményei után felelős politikai erő erre a javaslatra nem mondhat nemet – foglalt állást Gulyás Gergely.

A Fidesz az MSZP-t ekézte, amiért nem vesz részt a vitában

Répássy Róbert, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: az élet hozta ezt az alkotmánymódosítási igényt. Szóvá tette, hogy az MSZP ismét nem vesz részt abban a törvényalkotási folyamatban, amely az ország és a polgárok védelmét hivatott szolgálni. Szerinte ez felelőtlen magatartás.

Répássy ezután a migrációs válságról beszélt, amire Orbán már egy évvel korábban felhívta a figyelmet. Mint mondta, a migrációs válság mára a hétköznapok biztonságának kérdésévé emelkedett, s az a kérdés, hogy a félelem és a szokásainak megváltoztatása életünk részévé válik-e – fejtette ki Répássy Róbert, aki szerint természetes kérés, hogy a kormány az Országgyűlés támogatását kéri az ország biztonságának védelme érdekében. 

Kijelentette, hogy a javaslat nem tűr halasztást, s elfogadhatatlannak tartják, hogy az ellenzék kifogások keresésével a terrorfenyegetés elhárítását akarja megakadályozni, feláldozva a biztonságot. Kitért arra is, hogy az ellenzéki pártok obstrukciós tevékenysége végigkísérte a migrációt, és most sincs készség a közös cselekvésre. 

Ez a javaslat már megfelel a Jobbik januári igényeinek

Nemcsak Magyarországon, hanem a világ összes országában a biztonságpolitikai helyzet megváltozott és új kihívások várnak mindenkire. Nemcsak fizikálisan, morálisan, hanem jogalkotói szinten is tenni kell valamit – mondta Mirkóczki Ádám, a Jobbik vezérszónoka. Elmondta: amikor először felmerült a módosítás, akkor kevésbé konstruktív vitára és találkozóra került sor, s a tervezet mindenről szólt, csak a terrorizmus visszaszorításáról nem. Az ellenzéki politikus kitért arra is, a Jobbik már januárban jelezte, hogy nyitottak minden ésszerű szakmai javaslatra, amely Magyarország biztonságát és a terrorizmus megelőzését szolgálja.

Többfordulós egyeztetés után a mostani javaslat értékelése szerint már arról szól, amit januárban megfogalmaztak igényként. Kitért arra, nem látnak kivetnivalót abban, hogy a magyar katonák feladata a vagyon és biztonság védelme legyen. Ugyanakkor az probléma lehet, ha „a politikai terrorizmus jegyében” túlhatalmi törekvések is megjelennek, ami a visszaélés lehetőségére 0-24 órában lehetőséget adni – közölte. A javaslat ezzel együtt megfelelő szakmai alap a tárgyalásra – összegzett, megjegyezve: a kormány döntése után, az Országgyűlés ne várjon, hanem haladéktalanul hívják össze.

Schiffer: Alkalmazzák a már meglévő szabályokat!

Az LMP-s Schiffer András szerint az alaptörvényben már most is szereplő, különleges jogrendi tényállások terrorveszélyhelyzet kezelésére is alkalmassá tehetők, ezért indoklást várt a kormánytól a változtatás szükségességére. Hangsúlyozta: be kellene mutatni, melyek azok a szituációk, amelyek kezelése megvalósíthatatlan lenne a változtatás nélkül. Bírálta a terrorveszélyhelyzetre alkalmazható 15 napos időtartamot is, annak meghosszabbítását pedig már nem kétharmados, hanem négyötödös parlamenti támogatáshoz kötné az LMP – hangsúlyozta. 

Schiffer szerint az sem megengedhető, hogy ugyanazt az élethelyzetet párhuzamosan, két jogszabály változtatásával kezelné a kabinet, hiszen a Belügyminisztérium is készített egy törvénymódosítást. 

Európa és benne Magyarország felelősségét is felvetette a menekülthelyzettel kapcsolatban, hangsúlyozva: tartozunk azoknak, akik részben a fejlett Nyugat által élhetetlenné tett környezetből menekülnek. Az ellenőrizetlenül beáramló sokaság azonban szerinte is felveti a harcászati erők közreműködésének szükségességét a helyzet megoldásában – tette hozzá. Kijelentette azt is: felelős parlamenti erő nem vonhatja ki magát a helyzetről folytatott tárgyalásokból, a felelősség azonban a kormányé, amely viszont nem használhatja propagandacélokra a menekültválságot. 

Vadai: A kormány már eljátszotta a bizalmat a bevándorlási válsághelyzettel

A DK-s Vadai Ágnes úgy fogalmazott: a kormány „a biztonságiasítás politikáját folytatja”, és már eljátszotta a bizalmat, például azzal, hogy nem magyarázta meg: mely paragrafus alapján vezetett be bevándorlás okozta válsághelyzetet az egész országban. 

Adatvédelmi aggályokat vetett fel a Belügyminisztérium előterjesztésével kapcsolatban, de az alaptörvény-módosítást is elfogadhatatlannak ítélte, az arról folytatott vitát pedig szerinte nem ötpárti egyeztetéseken kellett volna lefolytatni, hanem az illetékes parlamenti bizottságokban. 

Megjegyezte azt is: a kormányzat rendre olyan feladatokra használja a honvédséget, amelyre nem tehetné, szerinte kerítést például nem építtethetnek katonákkal.

 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak utalnék a mai friss hírre, mely szerint Bariban letartóztatták az Is két tagját, Milánóban pedig egyet. Az olasz csendőrség egy évig dokumentálta a mozgásukat, a terrorcselekmények előkészítő műveleteit.

Terrorista támadásokra készültek Itáliában, Franciaországban, Belgiumban és Angliába. Robbantani akartak a Colosseumban, kikötőkben, reptereken, kereskedelmi központokban, utcákon, tereken.

A ballib oldal önmaga mondta ki halálos ítéletét a migránsok, Európa vallási, etnikai, kulturális képét szétrombolással fenyegető befogadása melletti kiállásával, igenlésével.

Normális, felelősséggel teljes ember a mai Magyarországon nem szavaz a ballib pártokra. A józan, hazájáért, családjáért, vallásáért, kultúrájáért felelősséget érző embereknek el kell menniük a népszavazásra, s a feltett kérdésre igennel voksolni.

A baloldalnak egyszerűen nincs semmilyen, a társadalom többsége támogatását bíró programja, a végjátékuk zajlik a szemeink előtt.

Igazad van, ez legyen életem legnagyobb figyelmetlensége. De megnyugtatlak, nem akarok egyetlen egy migránst sem Magyarországon.

Ugye Te még véletlenül sem voltál figyelmetlen sok egyéb elfoglaltságod közepette?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés