A gépek lázadása – Asimov törvényei életre kelnek

2017. február 13. 9:37

Környei Mátyás
Ars Boni
A robotokat nem kellene jogi személyiséggel felruházni, mert az nem csupán a technológiával és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmeket erősítené, de lefokozná az emberi fajt is a gépek szintjére.

„Eljött tehát az idő, amikortól a mesterséges intelligenciával rendelkező, önálló döntéseket hozó robotok a mindennapi életünk részévé válnak. Az e jelenségre való felkészülés részeként az Európai Parlament létrehozta a robotika és mesterséges intelligencia munkacsoportot, valamint az EP felismerte a jelenlegi jogi szabályozásnak a robotokra vonatkozó hiányosságait, melynek következtében 2017. január 27-én az Európai Unió Parlament Jogi Ügyek Bizottsága (»Bizottság«) közzétett egy jelentést[2] (»Jelentés«), melyben megfogalmazza javaslatait a Robotika polgári jogi szabályaival foglalkozó bizottság részére. (...)

A Jelentés megjegyzi, hogy a robotok által okozott károkért az lehetne felelős és olyan mértékben, aki az utasítást a robot autonómiáját meghatározó módon adta. Ez azt jelenti, hogy a bonyolultabb, önálló tanulásra képes robotok esetében a Bizottság azt javasolja, hogy az utasítást adó személy felelőssége addig terjedjen, amíg a kár az általa elvégzett »betanításnak« a következménye. Az ezen felül, a robot saját tanulásának következményeként bekövetkezett károkért azonban nem tartja indokoltnak megállapítani a »tervező« felelősségét. 

Ennek a kiküszöbölésére a Jelentés egy kötelező felelősségbiztosítást valamint egy kártalanítási alapot magában foglaló felelősség-elosztó rendszer kidolgozását javasolja, amely rendszerben a tervezők vagy a gyártók, adott esetben csökkenthetnék a robotjaik által okozott károkért való felelősségüket a kártalanítási alaphoz történő hozzájárulás befizetésével.

A felelősségelosztás körében tette a Bizottság azt a megosztó javaslatot miszerint a robotokat fel kellene ruházni egy ún. »elektronikus jogi személyiséggel«. E javaslat azonban mind a közvélemény, mind a szakma által erős kritikákat kapott. A Bizottság által elkészíttetett tanulmány is arra az álláspontra helyezkedik, hogy »az elektronikus jogi személyiség koncepciója ugyanannyira felesleges, mint amennyire helytelen. A robotokat nem kellene jogi személyiséggel felruházni, mert az nem csupán a technológiával és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmeket erősítené, de lefokozná az emberi fajt is a gépek szintjére.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Előbb-utóbb túl sokat fogunk megengedni a robotoknak saját kényelmünk érdekében.

"szerintetek mi a helyzet a második alapítvánnyal? :)"

Két novella Kr.u.1948-50-ből: "Now You See It..." "...And Now You Don't"

Először is itt még nem tartunk, másodszor is?

másodszor is: Wanda Sheldon azt mondta egyszer ránézve "messziről" a
"Prime Radiant" egy kis területére , hogy nem szép: A pszichohistorikus munkatársak megnézték közelről azt a helyet és tényleg komoly hibát találtak ott.

wúlfi , szerinted mi az Öszvér? Valami csúnya dolog?

Nevess meg:
"Önéletrajzában, az In Memory Yet Green-ben Asimov megemlíti, hogy az Öszvér külső megjelenésének alapja Leonard Meisel, Asimov egy barátja a második világháború alatt a philadelphiai haditengerészeti dokknál."

:-)

Válaszok:
Gregorius | 2017. február 13. 22:43

Látom más is szereti az Alapitványt...Más kérdés az, hogy itt az önálló tanulásra képes robotokról van szó ( már léteznek), akkor leszünk igazán meglőve, ha a reprodukcióra is képesek lesznek. Egyébként egyik jó humorú egyetemi tanárom azt mondta, hogy akkor hisz majd a PC-k mesterséges intelligenciájában ( MI?), ha az egyik rá tudja kenni a saját hibáját a másikra...

A Tell Vilmos mai változata....

hajjaj :)

(Az angol novellacímről elsőre nekem a 4+1 bűvészmágusos "Szemfényvesztők" c. amcsi film ugrott be, meg a képtelen befejezése...)

Két novella Kr.u.1948-50-ből: "Now You See It..." "...And Now You Don't"

Nézzükcsak a "törvényírót" ,Isaac Asimovot:

Kr.u.1948. Eme évben megjelenik topikcimben citált mondjukúgy "kedvenc sci-fi szerzőnk" tehát a szupermentalista- MásodikAlapítványista novelláival. ( ! :-D )

Eme évben kikiáltható majdnem kétezer éves terminus után újra van ...valami ami azelőtt is volt.

Hogy valamit Ábrahám gyermekeiről mondjak: Isaac és Asim (Izsák és Iszmáél) Öccs és Báty. Valaki akit Isaac Asimovnak kereszteltek (..höhöhö) az tképpen két ág-vonal egyesülése. Hát nem? :-) Kedvenc sci-fi szerzőnk tehát a szupermentalista MásodikAlapítványista novelláival tképpen egy Kwisatz Haderach (muhaha)!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés