Többet kell tenni a turistákért

Elmaradtak a tömegek a horvát tengerparton, csökkent a vendégek száma

2018. július 18. 8:31
Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton: a hónap elejétől 15-ig a vendégéjszakák száma egy százalékkal nőtt, míg belföldi és külföldi vendégek száma három százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva – írta a Vecernji List című horvát napilap kedden.

A Horvát Turisztikai Szövetség (HTZ) abban bízik, hogy a labdarúgó-világbajnokság befejeztével többen indulnak majd el nyaralni, és azzal biztatja a szállásadókat, hogy még jelentős hétvégi turistahullámok előtt állnak.

Szakértők azonban nem értenek egyet ezzel az állítással – írta a lap.  A labdarúgó-világbajnokság sovány kifogás a júliusi kezdéshez, és júniusban sem nőtt a vendégéjszakák száma tavalyhoz képest – mutatott rá az újság.

Kiemelték: néhány turistát lehetséges, hogy a rossz időjárás miatt veszített el Horvátország, de a legvalószínűbb, hogy Törökország és Egyiptom szívta el a nyaralókat, ezek a nyaralóhelyek ugyanis a vártnál korábban nyerték vissza a turisták bizalmát a korábbi terrortámadások után.

A lap azt is tudni véli, hogy Törökország az idén rekordszámú turistára számít, amellyel túllépheti a 2014-es csúcsteljesítményét, a 36,8 millió turistát. Ez év elején 35 százalékkal több turista látogatott ebbe az országba, mint 2017 első két hónapjában. A számok pedig nőnek Egyiptomban is. Ez utóbbit tavaly 8,3 millió turistát fogadott – számolt be róla az újság. 

„Az Adria nem lesz üres, de olyan szezonok jöhetnek, amikor nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a vendégek számának növelésére” – húzták alá.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

20 éve járunk Horvátországba nyaralni (1 alkalommal Montenegrót is kipróbáltuk) autóval, jellemzően magánszálláson. Dubrovniktól-Umagig, meg a szigetek jelentős részéig már jártunk minenfelé. Akárhogyan is számolom, a repülős utakhoz képest egy 4 tagú család számára ár/értékben verhetetlen, még az erősebb kuna vagy az enyhén emelkedő árak mellett is (persze ha csökkenének az árak az csak jó lenne). A horvátokkal soha nem volt még bajom, barátságosaknak és korrekteknek ismertem meg őket, különösen ha az ember legtalább pár alap kifejezést (molim, hvala, dobar dan, koliko je kosta, stb) horvátul intéz hozzájuk még ha utána más nyelvre vált is. Idén Umag került terítékre, ami remek szlovén és olasz kirándulási lehetőségeket biztosított, nem beszélve az Istralandia akvaparkról. Néha megfordul a fejünkben, hogy másfelé vegyük az irányt, de aztán valahogyan mindig Horvátország a vége és mindig jól sül el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés