20 éve hozták létre a Nemzetközi Büntetőbíróságot

2018. augusztus 06. 11:57

1998. július 17-én fogadták el a Nemzetközi Büntetőbíróság alapító szerződését, a Római Statútumot. A szervezet 26 ügyben hozott érdemi döntést 20 éves fennállása alatt.

2018. augusztus 06. 11:57
null

Az Európai Parlament egy rövid összefoglalót bocsátott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság 20 éves fennállásának alkalmából. Az alapító szerződés 2002. július 1-jén lépett hatályba, és azóta 139 ország írta alá az együttműködést, de csak 124 ország ratifikálta azt. Érdekesség, hogy Kína, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróság rendszerének, ezzel is jelezve, hogy még napjainkban több területen vannak elmaradásai a szervezetnek.

A bíróság a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és agresszió bűntettével vádolt személyek ügyeiben ítélkezik. A bíróság kizárólag a 2002-es megalakulása utáni eseteket vizsgálhatja. Joghatósága pedig csak akkor van , ha a vádlott egy olyan ország állampolgára, amely aláírta a szerződést, vagy ha a bűntettet egy részes állam területén hajtotta végre, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Nemzetközi Büntetőbíróság elé utalta az ügyet, továbbá ha a főügyész indítja el az eljárást.

Jelenleg 11 esetet vizsgál a szervezet. Öt vizsgálati eljárás a részes államok kérésére indult (Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Közép-afrikai Köztársaság kétszer, Mali), két esetben az ENSZ Biztonsági Tanácsa kérte a kivizsgálást (Darfúr és Líbia), és négy esetben pedig a főügyész indítványozta a jogi folyamatot (Burundi, Kenya, Elefántcsontpart és Grúzia).

A Nemzetközi Büntetőbíróság mérlege szerint eddig 26 ügy járt a bíróság előtt. A bírák eddig 32 darab elfogatóparancsot adtak ki, és ebből 9 főt már elő is állítottak a bírósági tárgyalásokra. 3 emberrel szemben pedig ejtették a vádakat haláluk miatt.

(European Parliament)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik