Európai Bizottság: Az Airbnb nem tartja tiszteletben a szabályokat

2018. augusztus 06. 14:00

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok egy olyan közös közleményt adtak ki, amelyben arra szólítják fel az Airbnb-t, hogy tartsa be az uniós fogyasztóvédelmi szabályokat.

2018. augusztus 06. 14:00
null

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok azért várják el a szabálykövetést az Airbnb-től, mert több esetben is nem átláthatóan tüntették fel az árakat egyes hirdetések esetében. A Bizottság és a hatóságok közös közleménye arra is kitér, hogy a szolgáltatónak összhangba kell hoznia saját munkáját az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és a transzparencia elvét szem előtt tartva kell folytatnia marketing stratégiáját. 

Az Airbnb árainak jelenlegi feltüntetése és számos felhasználási feltétele nem felel meg a tisztességes kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvnek, a tisztességes szerződési feltételekről szóló irányelvnek, valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról szóló rendeletnek. Ezért az európai fogyasztóvédelmi hatóságok és a Bizottság több változtatást is követel az Airbnb-től. A vállalatnak augusztus végéig kell előterjesztenie javaslatait.

A vállalatnak módosítania kell az árinformációk bemutatásának módját a weboldalán történő kezdeti kereséstől fogva, annak biztosítása érdekében, hogy amikor az ingatlant felajánlják, közöljék a fogyasztóval a teljes árat, amely tartalmaz valamennyi vonatkozó kötelező költséget és díjat, például a takarítási díjakat, vagy ha nem lehetséges előre kiszámítani a végső árat, egyértelműen tájékoztassák a fogyasztót az esetleg alkalmazásra kerülő további díjakról. Továbbá egyértelműen meg kell jelölnie, hogy magán vagy hivatásos vendéglátó tette az ajánlatot, mivel esetükben eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vannak érvényben.

(European Commission)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik