Európai Bizottság: Az Airbnb nem tartja tiszteletben a szabályokat

2018. augusztus 6. 14:00

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok egy olyan közös közleményt adtak ki, amelyben arra szólítják fel az Airbnb-t, hogy tartsa be az uniós fogyasztóvédelmi szabályokat.

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok azért várják el a szabálykövetést az Airbnb-től, mert több esetben is nem átláthatóan tüntették fel az árakat egyes hirdetések esetében. A Bizottság és a hatóságok közös közleménye arra is kitér, hogy a szolgáltatónak összhangba kell hoznia saját munkáját az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és a transzparencia elvét szem előtt tartva kell folytatnia marketing stratégiáját. 

Az Airbnb árainak jelenlegi feltüntetése és számos felhasználási feltétele nem felel meg a tisztességes kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvnek, a tisztességes szerződési feltételekről szóló irányelvnek, valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról szóló rendeletnek. Ezért az európai fogyasztóvédelmi hatóságok és a Bizottság több változtatást is követel az Airbnb-től. A vállalatnak augusztus végéig kell előterjesztenie javaslatait.

A vállalatnak módosítania kell az árinformációk bemutatásának módját a weboldalán történő kezdeti kereséstől fogva, annak biztosítása érdekében, hogy amikor az ingatlant felajánlják, közöljék a fogyasztóval a teljes árat, amely tartalmaz valamennyi vonatkozó kötelező költséget és díjat, például a takarítási díjakat, vagy ha nem lehetséges előre kiszámítani a végső árat, egyértelműen tájékoztassák a fogyasztót az esetleg alkalmazásra kerülő további díjakról. Továbbá egyértelműen meg kell jelölnie, hogy magán vagy hivatásos vendéglátó tette az ajánlatot, mivel esetükben eltérő fogyasztóvédelmi szabályok vannak érvényben.

(European Commission)

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/32010

Ajánljuk még a témában