Kriptobankot alapítanak Máltán

2018. augusztus 06. 12:43

A máltai parlament elfogadott három olyan törvényjavaslatot, amelyek teljes jogbiztonságot nyújtanak a kriptovalutákkal foglalkozóknak. A döntés hátterében az áll, hogy teret akarnak engedni egy kriptobank létrehozásának.

2018. augusztus 06. 12:43
null

Július 4-én a máltai parlament egyhangúlag szavazta meg azt a reformcsomagot, amely megalapozza a kriptobank létrehozásának ideális feltételeit – írja a Forbes cikke. A döntés egy komplex egyeztetési folyamat végterméke, hiszen a jogszabály előkészítésébe több jogi személyt és egyéb illetékes érintettet is bevontak. 

Az új törvények miatt Málta lett az első olyan ország, amely a valóban kiszámítható jogi környezetet biztosítja a kriptobefektetők és kereskedők számára. A jogi szabályozások kitérnek a blockchain, a kriptovaluták és a DLT (osztott főkönyvi technológia) szabályozására is. Málta már több hónapja olyan stratégiát folytat, amelynek az a célja, hogy minél több befektetőt és vállalkozót vonzzon be a szigetországba. Ennek a stratégiának az egyik szakasza a korábban már említett három törvényjavaslat elfogadása. 

Az egyik elfogadott jogszabály a Máltai Digitális Innovációs Hatóságról szól. Ez a hatóság lesz felelős a szakterületet érintő jogszabályok előkészítéséért, a folyamatok ellenőrzéséért és a területre vonatkozó regulációk végrehajtásáért. A második a technológiai megállapodásokról és szolgáltatásokról szóló törvény. A jogszabály leírja, hogyan lehet regisztrálni és jogilag elismertté tenni az egyes blockchain alapú cégeket, vállalkozásokat.  Ezen felül a kriptotőzsdék regisztrációjának módját is definiálja a jogszabály. A harmadik törvény pedig a digitális pénzügyi eszközökről szól. Szabályozza az ICO-kat (crowdfunding és a nyilvános tőzsdei kibocsátás ötvözete), és arra kötelez minden olyan vállalatot, amely elsődleges tokenkibocsátással foglalkozik majd, hogy egy részletes bemutatást készítsen az általa elindítandó projektről, vállalkozásról.

A kedvező jogi környezet és Málta kriptostratégiája miatt döntött úgy a Binance, a BitBay és más kriptotőzsde is, hogy a szigetországba helyezik át székhelyüket. A Binance ezt a lehetőséget továbbgondolva egy új fejezetet kíván nyitni a bankszektor és a kriptovaluták életében, ugyanis Máltán létrehoznák a világ legelső kriptobankját. A bank alapelképzelése az, hogy decentralizált, közösségi tulajdonú pénzügyi intézményként fog működni. A bank 2019-ben kezdené meg működését, széleskörű szolgáltatásokat nyújtva ügyfeleinek (bankkártya-szolgáltatás, kriptozolgáltatásokat biztosító applikációk). A bank létrehozásához szükséges dokumentumok jelenleg elbírálásra várnak a máltai hatóságoknál, illetve az Európai Központi Banknál.

(Forbes)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik