Brexit: regisztráció abc-sorrendben?

2018. augusztus 21. 16:09

Az Európai Parlament tagjai aggodalmunkat fejezték ki egy jelentéssel kapcsolatban, mely szerint az Egyesült Királyság arra készül, hogy a Brexit után ott maradó EU-s állampolgárok regisztrációját abc-sorrendben fogják elvégezni.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az abc legvégén helyet foglaló családnevek tulajdonosai akár 2020-ig is várhatnának az elbírálási folyamatra. Az Európai Parlament Brexitet irányító csoportja azt állítja, hogy a brit belügyminisztérium azt tervezi, hogy az országokban maradók és letelepedett státuszt kérvényezők neveit abc-rendbe helyezik, s ez alapján végzik el a további adminisztratív feladatokat.

A csoport jelentésében aggodalmát fejezi ki, mivel szerintük ez a módszer komplikált, önkényes és felesleges zűrzavart okozna a már így is eléggé kaotikus Brexit körül. A hosszú elbírálási idő ezáltal kiszámíthatatlanná és átláthatatlanná tenné a regisztrációs folyamatot. Ehelyett a Parlament egy egyszerű, fair, felhasználóbarát, ingyenes és biztonságos eljárásmódot vár el a brit hatóságoktól.

A feladat viszont korántsem könnyű, mivel várhatóan nagyjából 3.6 millió fő regisztrál majdi a letelepedési státuszért. A betűrend szerinti megoldás helyett felmerült még a földrajzi elhelyezkedés szerinti regisztrálás, illetve a foglalkozáson alapuló regisztrálási eljárás is. A regisztrációs felület valószínűleg 2019 márciusára teljesen elkészül, és 2021. június 30-ig lehet majd beadni a kérelmeket. 

(European Parliament)

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/32060

Ajánljuk még a témában