38/2012. (XI. 14.) AB határozat

2018. augusztus 22. 11:44

Külön ki kell emelni, hogy a szóban forgó szabályozás (annak ellenére, hogy büntetőjogi jellegű) végső soron a hajléktalanok evidens érdekeit szolgálja, az ő méltóságukat védi.

2018. augusztus 22. 11:44
Szívós Mária

„Külön ki kell emelni, hogy a szóban forgó szabályozás (annak ellenére, hogy büntetőjogi jellegű) végső soron a hajléktalanok evidens érdekeit szolgálja, az ő méltóságukat védi. Kifejezetten visszásnak tartom a határozat e körben alkalmazott érvelést, amely szerint az emberi méltósággal (az abból folyó cselekvési szabadsággal) összeegyeztethetetlen az, ha az állam az érintett személyi kört a szociális szolgáltatások igénybevételére kényszeríti. Elveim és szilárd jogi meggyőződésem szerint nem sérti (nem sértheti) az emberi méltóságot egy olyan szabályozás (legyen az akár büntető jellegű szankciókkal fenyegető törvény), amely alkalmas lehet arra, hogy az embert az emberhez méltóbb életkörülményeket lehetővé tevő eszközök igénybevételére rávegye, hovatovább az egészséget, végső soron az életet veszélyeztető életmód felől a mind fizikálisan, mind mentális értelemben egészségesebb lét felé terelje. A határozatban kifejtett ezen álláspont ezért véleményem szerint az Alaptörvény II. cikkében rögzített emberi méltósághoz való jog helytelen, sőt a valós tartalommal kifejezetten ellentétes értelmezése.” 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. július 30. 21:02
Legalább az AB-ban ülnek normális bírák!
Volo
2019. január 24. 13:51
A szállókon szociális munkások fogadják őket, tartják rendben az egészet. Nem hinném, hogy hagynák, hogy ott verekedjenek, meg ilyesmi. A verekedéseket, inkább a szállón kívül, "semleges területen" folytatják le, ahol nem kell félni a retorzióktól.
frivol824@gmail.com
2019. január 24. 13:51
"azért nem mennek be a szállóra, mert ott meglopják és megverik egymást." Ez azért nem annyira hihetetlen, hiszen ami egy átlagos embernek már semmi, az nekik esetleg maga a világ.
izo1210
2019. január 24. 13:51
Főleg erről van szó, csak ki kellett találni valami jogászkodást. Külön "kedvencem", hogy azért nem mennek be a szállóra, mert ott meglopják és megverik egymást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik