Magyarországnak tavaly több, mint 250 ügyben sikerült megállapodásra jutnia az Emberi Jogok Európai Bíróságán folyó perekben

2018. augusztus 23. 14:23

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán a folyamatban lévő ügyek száma továbbra is magas. Éppen ezért a Bíróság egyre többször él a részleges lezárás intézményével annak elismeréseként, hogy a felek saját maguk rendezték a vitás kérdéseket. 2017-ben 253 ilyen, Magyarországot érintő ügyet sikerült lezárni.

Július végén jelentek meg az Emberi Jogok Európai Bíróságának működését vizsgáló statisztikák. Bár egyes területeken javulás látható, a függő ügyek számában nem történt érdemi előrelépés, Illetve továbbra is nehéz végrehajtani a már megszületett ítéleteket.

Lucy Moxham, a Bingham Centre for the Rule of Law vezető kutatója az alábbi pontok mentén foglalta össze az eredményeket:

  • 2017-re 1300-ra csökkent az új ügyek száma. 2010-ben ez a szám még 1700 volt.
  • Azoknál az ügyeknél, ahol megkezdődött az ítéletek végrehajtása, csökkent a bíróság hátraléka. 2017-ben már csak 7584 ilyen ügy volt, szemben a 2016-os 9941-gyel
  • A bíróság 2017-ben 3691 ügyet zárt le, ami rekord.
  • Magas azon ítéletek száma, ahol nem került sor annak végrehajtására. Ez egyre nagyobb problémát jelent. A fontosabb ügyek negyede tartozik ebbe a kategóriába.
  • A bíróság által kiszabott büntetések háromnegyedét időben befizették.

Ahhoz, hogy a lezárt ügyek számában rekord születhessen, az is kellett, hogy a Bíróság aktívabban használja a részleges lezárás intézményét. Ennek lényege, hogy ha valamelyik fél saját maga megteszi a szükséges lépéseket egy ügy lezárásához, akkor a Bíróság érdemben nem tárgyalja tovább a kérdést. Magyarország esetében 253 ilyen részlegesen lezárt ügy volt 2017-ben.

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/32077