Összeegyeztethetetlen a bolgár alkotmánnyal az Isztambuli Egyezmény

2018. augusztus 24. 13:11
A bolgár alkotmánybíróság 8:4 arányban úgy döntött, hogy az Isztambuli Egyezmény nyelvezetében megtalálható gender kifejezés relativizája a férfiak és nők közötti különbséget, ezért az összeegyeztethetetlen a bolgár alkotmánnyal.

A július végi döntés előzménye, hogy a bolgár képviselők egy csoportja (többségében a  kormánypárt, azaz a GERB képviselői) kikérte az alkotmánybíróság véleményét az ügyben, mivel az egyezmény ratifikálásával kapcsolatban heves vita alakult ki Bulgáriában. A vita  egyébként mostanra eldőlni látszik, ugyanis az egyezményt korábban támogató Bolgár Szocialista Párt is egyre kritikusabb annak szövegével.

A 12 tagú alkotmánybíróságból 8 bíró jutott arra a véleményre, hogy az egyezmény összeegyeztethetetlen a bolgár alkotmánnyal. A testület fő kifogása az volt, hogy az egyezmény a nemeket genderként, azaz társadalmi konstrukcióként definiálja. A bíróság rámutatott, hogy ezt a fajta megközelítést még számos társadalmi és politikai vita övezi, ezért közel sem tisztázott, milyen jelentéstartalommal bír a fogalom. A bírák azt is kifogásolták, hogy azzal, hogy a gender kifejezés használói a nemek alatt társadalmi konstrukciókat értenek, relativizálják a különbséget nők és férfiak között. Ez azonban – bíróság szerint – nemhogy segíti a nők elleni erőszak megelőzését, hanem pusztán formálissá és kivitelezhetetlenné teszi azt.

Végezetül a bírák rámutattak, a nemek közötti különbség azért is ellentétes a bolgár alkotmánnyal, mivel az a házasságot nő és férfi önkéntes kapcsolataként értelmezi, a nemi határok elmosásával azonban mindez értelmezhetetlenné válik.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés