Változik a villanykörtékre vonatkozó szabályozás az EU-ban

2018. szeptember 4. 10:17

Szeptember elsejétől nem lehet intenzív energiaigényű és környezetre káros halogén villanykörtéket forgalmazni az EU területén belül. A jogalkotók célja az volt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentsék, viszont munkahelyek megszűnésére is lehet számítani.

Az Európai Bizottság szerint az új intézkedés globális környezetvédelmi célokat szolgál, ám egy bizottsági tanulmány arra is rámutat, hogy több ezer munkahely fog megszűnni rövid időn belül. A Bizottság jelentése alapján az alacsonyabb szintű energiafelhasználás bevezetése és az energiatakarékos égők használata a fogyasztói számlák csökkenéséhez fog vezetni, továbbá olyan EU-szintű energiamegtakarítási projekt kezdődik el, amely hosszútávon példát mutathat. Az új szabályok értelmében tilos lesz a hagyományos halogén izzóval működő lámpák eladása, ám a közvilágítás és az íróasztali villanykörték nem esnek bele a szabályozási körbe.

A halogén izzók helyét a LED-es körték veszik át. Az új jogszabály nem érinti a már polcokon levő termékeket, csak a most gyártott vagy az Európai Unió területére napjainkban importált világítótestek körét. A tagállamok és az Európai Parlament legelőször 2009-ben tárgyalta ezt az új környezetbarát megoldást, 2015-ben újra megerősítették a bevezetés szándékát, 2018 szeptemberében pedig – az elegendő felkészülési idő biztosítása mellett – hatályba lépett a jogszabály.

Az Európai Bizottság számításai alapján nagyjából 6800 darab olyan munkahely fog megszűnni, amely közvetlenül a halogénégők gyártásához kapcsolható. Ezenkívül Jonathan Bullock, a UKIP politikusa arra is figyelmeztet, hogy az EU elvette a választás lehetőséget a fogyasztóktól. A későbbiek során ugyanis a rendelkezésnek megfelelően csak a drága LED-es égők közül válogathatnak a tagállamok lakói, ami komoly anyagi terhet ró a vásárlókra.

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/32130

Ajánljuk még a témában