Trükköznének az EP-szavazásnál a Sargentini-jelentés támogatói?

2018. szeptember 6. 8:15

Írta: Palkó Attila
A Sargentini-jelentés kapcsán tartalmi megalapozatlansága mellett az is vita tárgyát képezheti, hogy pontosan hogyan tudja lefolytatni az erről szóló szavazást az EP. Jóllehet az erre vonatkozó szabályokból egyértelműen következik, hogy a plenáris ülés szavazásán az igenek és a nemek mellett a tartózkodó voksok is számítanak, a jelentés támogatói várhatóan igyekeznek ettől eltérően értelmezni a szabályzatot a számukra kedvező végeredmény érdekében. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) a jelentésről lefolytatott szavazás során több néppárti képviselő is tartózkodott, és várhatóan a parlamenti szavazáson is hasonlóan jár majd el.

Szeptember 11-én kerül sor a Sargentini-jelentés plenáris vitájára az Európai Parlamentben, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. A holland zöld párti Judith Sargentini EP-képviselő által jegyzett jelentés annak lehetőségét is felveti, hogy az uniós alapszerződés 7. cikke alapján megvonják Magyarországtól szavazati jogát a Tanácsban az EU alapértékeinek rendszerszintű megsértése miatt.

A Sargentini-jelentés két részből áll. Az egyik egy parlamenti állásfoglalásra irányuló indítvány, amely kimondja, hogy az EP szerint a magyarországi helyzet rendszerszintű fenyegetést jelent az Unió alapértékeire nézve, és felkéri a Tanácsot annak megállapítására, hogy fennáll-e az alapértékek súlyos megsértésének veszélye Magyarországon. Egyben „segítséget” is nyújtana a jelentés a Tanácsnak. A második része ugyanis nem más, mint az a tanácsi határozattervezet, amely tartalmazza a konkrét vádpontokat, illetve kimondaná, hogy a fenti egyértelmű veszély ténylegesen fennáll, és felhívná Magyarországot, hogy három hónapon belül tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A jelentés elfogadása azonban, tekintettel arra, hogy a 7. cikk szerinti eljárás elindítására vonatkozó javaslatot tartalmaz, minősített többséghez kötött. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy az elfogadáshoz a leadott szavazatok kétharmada és egyben az összes képviselő többségének szavazata szükséges, ahogyan azt az Európai Unió működéséről szóló szerződés 354. cikke kimondja.

A Sargentini-jelentés esetében, a benne foglalt javaslat jellegénél fogva egyértelműen kiolvasható a szabályzatból, hogy a tartózkodó voksokat is figyelembe kell venni majd a szavazásnál. Az EP Eljárási Szabályzat 178. cikk (3) bekezdése szerint ugyanis „a szavazásra bocsátott szöveg elfogadásának, illetve elutasításának megállapításához csak a mellette és az ellene leadott szavazatokat veszik figyelembe, kivéve azokat az eseteket, amelyek tekintetében a Szerződések különleges többséget írnak elő.” Az Európai Unió működéséről szóló szerződés fent említett 354. cikke pedig egyértelműen ilyen különleges többségnek számít, azaz a tartózkodó szavazatok is számítanak a minősített többségé megállapításakor.

Miért fontos ez? Ahogy arra Deutsch Tamás EP-képviselő is utalt, a tartózkodó szavazatok figyelembe vételének azért van jelentősége, mert növelik a teljes szavazatszámot, és így az elfogadásához szükséges minősített többség eléréséhez is több voksra van szükség. 

A fentiek szerint kijelenthető, hogy a Sargentini-jelentés elfogadásáról döntő EP-szavazásra vonatkozó szabályok értelmezése egyértelmű. Ennek előzetes rögzítése fontos lehet abban az esetben, ha, ahogy egyébként várható, a jelentés támogatói a szavazás számukra kedvező kimenetele érdekében más értelmezést próbálnak meg érvényesíteni. Például úgy foglalnak állást, hogy az ő értelmezésük szerint a 354. cikkben rögzített eljárás nem követel meg különleges többséget, azaz a tartózkodó szavazatok nem számítanak. Ebben az esetben pedig nem lenne másról szó, mint hogy a Sargentini-jelentés támogatói a Magyarország ellen folytatott politikai hadjárat sikere érdekében szándékosan félreértelmezik a szavazási szabályokat. 

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy tűnik, ez egy kupleráj, ahol az egyik leghülyébbre bízták egy jelentés elkészítését. Most pedig, amikor a jelentés készítője is szoros eredményt vár, jön a hülye kérdés feltevés, hová számítanak a szavazáskor tartózkodók? Ezt egy óvodás is meg tudja válaszolni: sehová, ők az érem harmadik oldala, ami létezik.

Egy biztos, bármelyik oldal is nyerjen, nem lesz nagy többsége. Ami azt fogja jelenteni, hogy a Sargentini által annyira emlegetett értékek megítélése nem igazán egyértelmű.

Tegnap a Helsinkis nő a tv-ben elismerte, arról szól az egész, hogy Mo legyen színes társadalom ( melegházasság, Fender,, bevándorlás,, transznem.....)Azt mondta, hogy ő ebben minden magyart képvisel.
Engem nem kell, hogy képviseljen.

A cikkben nem láttam, hogy valóban így akarják-e számolni a szavazatokat, vagy ez egy feltevés.
Viszont erősen látszik a szándék, hogy megbüntessék Magyarországot, és ennek nyilvánvaló az üzenete a '19-es választások előtt. Ahogy Nagy-Britanniát is szándékosan meg akarják büntetni, ezzel üzenve a többi "renitensnek".
Remélem, ugyanazt érik el ezzel, mint ami Clintonnak sikerült a fehér alsó- és középosztály lehülyézésével.

Egyébként annak tényleg van egy nagyon erős üzenete, ha az EU-t a büntetésektől való rettegés tartja egyben, és nem az EU tagság előnyei.
Most hozhatnám ide Szovjetuniót és a KGST-t, de az nem lenne igaz, mert az oroszok legalább nem papoltak arról, hogy a szabadság érvényesül.

"Konkrétan senki sem tartózkodott a jelentésről történő szavazáskor."

Az állítás hamis.

Ezt a részt vedd figyelembe.

2. Guidelines for Member States to prevent that humanitarian assistance is criminalised (2018/2769(RSP))
Rapporteur: Claude Moraes (S&D)
FINAL VOTE BY ROLL CALL IN COMMITTEE RESPONSIBLE

A szavazatok megoszlása:
igen 38
nem 16
tartózkodott 2

Ez összesen 56

A hivatkozott cikk egyértelmű; "Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének alkalmazásakor az Európai Parlament a leadott szavazatoknak az egyben a tagjai többségét is kitevő kétharmados többségével dönt."

A leadott szavazat magába foglalja az igen, a nem, a tartózkodás szavazatot is.
Amennyiben a tartózkodást nem venné figyelembe, akkor "az egyben a tagjai többségét is kitevő" résznek - ami ugye azt jelenti; több mint a fele - nem lenne értelme.
Ebből is látszik hogy egyes bizottságok vezetői alkalmatlanok a képviseletre, mert egy egyszerű mondatot sem tudnak értelmezni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés