Új EU-s szabályozás rontja az internetes felhasználói élményt

2018. szeptember 17. 11:27
Az Európai Parlament megszavazta a szerzői jogokról szóló szabályozás megváltoztatását. Ezzel a lépéssel nemcsak a nagy technológiai vállalatokat büntetik, hanem a hétköznapi felhasználók internetes felhasználói élményét is csorbítják.

A világ megosztott abban a kérdésben, hogy hogyan lehetne ellenőrizhetőbbé és megzabolázhatóbbá tenni az internet világát. A digitális korszak megkérdőjelezhetetlenül átalakítja hétköznapjainkat, ám nem mindegy, hogy hogyan reagálunk a digitalizáció által kreált újfajta kihívásokra. Az Európai Parlament (EP) legutóbbi döntése szerint az a célravezető, ha a nagy technológiai vállalatokat megbüntetik; illetve szigorítanak a szerzői jogokon. Az EP ezt két lépcsőben látja megvalósíthatónak.

Az EP által eszközölt első jogszabálymódosítás a szerzői jog kiterjesztéséhez kapcsolható. Az intézkedés értelmében a kiadók, publikálók azt kérhetik a nagyobb oldalaktól, hogy fizessenek azért, hogy az ő tartalmaik snippetjei (azaz a címek, összefoglalók, képek) megjelenhessenek az adott felületen (pl. a Google Híreken, illetve a Facebookon vagy Twitteren megosztott tartalmak előnézetei). Érdekesség, hogy a Wikipédia hatékony lobbitevékenységének köszönhetően valószínűleg nem fog beleesni a „linkadóval” büntetettek körébe.

James Ball újságíró szerint azonban a második jogszabálymódosítás még rosszabb. A „mémbetiltó” rendelet értelmében minden nagyobb internetes platformnak (pl. Facebook, Instagram, Youtube) létre kell hoznia egy feltöltési szűrőt. Ez azt jelenti, hogy egy olyan adatbázist kellene üzemeltetniük, amely ellenőrzi az összes felhasználó által feltöltendő szöveget, képet, zenét és videót. Így tehát a nagy internetes felületeket terhelné a felelősség, hogy kiszűrjék a szerzői jogokat sértő tartalmakat.

A módosítás hátterében sokak szerint többek között az Axel Springer Kiadó áll, amely sikerrel lobbizott az EU-s szerveknél a módosítás ügyében, hogy még több pénzt zsebelhessen be a nagy techvállalatoktól. Érdekesség, hogy az új előírás ellenzői elindítottak egy kampányt #SaveYourInternet néven több közösségi oldalon. Tim Berners-Lee, a HTML-nyelv, a http-protokoll és más technológiák kifejlesztője is úgy gondolja, hogy az elfogadott jogszabályok károsak és nem a jövőbe mutatóak. Véleménye szerint a nyílt platform helyett az ellenőrzés és a megfigyelés eszközévé fog válni az internet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés