Sargentini különjelentés – mi várható az elcsalt szavazás után?

2018. szeptember 17. 16:27

A tartozódó voksok figyelmen kívül hagyása példátlan jogsértés, amely egy demokratikus rendszerben semmissé teszi az adott szavazás eredményét.

2018. szeptember 17. 16:27
ifj. Lomnici Zoltán

„A tartozódó voksok figyelmen kívül hagyása példátlan jogsértés, amely egy demokratikus rendszerben semmissé teszi az adott szavazás eredményét.  A jelentés elfogadásához több, mint a szavazatok kétharmadára, valamint az összes EP-képviselő abszolút többségének a támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) volt szükség. A tartózkodás az EP jogi szolgálatának állásfoglalása szerint nem számított leadott szavazatnak pedig akár a nyelvtani, akár a jogi elemzés elvégzése után kizárólag arra az egyértelmű következtetésre juthatunk, hogy a tartózkodó voksot is leadták az érintett képviselők. 48 személy döntött úgy, hogy él a lehetőséggel és a felkínált három lehetőség közül a tartózkodást választja.

Jóllehet az Európai Parlament Eljárási Szabályzatának 178. cikk harmadik pontja alapján a szavazásra bocsátott szöveg elfogadásának, illetve elutasításának megállapításához csak a mellette és az ellene leadott szavazatokat veszik figyelembe, kivételt képeznek azok az eseteket, amelyek tekintetében a Szerződések különleges többséget írnak elő. Tárgyügyben ilyen helyzet állt elő, amely újabb érv, hogy csalásnak minősítsük az EP szerdai eljárását. 

Eljárása keretében a Bíróság semmisnek nyilváníthatja a jogi aktust vagy az érintett eljárást a hatáskör hiánya; lényeges eljárási szabályok megsértése; a Szerződések vagy az alkalmazásukra vonatkozó bármely jogi rendelkezés megsértése; vagy hatáskörrel való visszaélés miatt. Amennyiben a kereset megalapozott, az Európai Unió Bírósága a teljes jogi aktust vagy annak bizonyos rendelkezéseit semmissé nyilváníthatja. Ezt követően az adott jogi aktus vagy annak semmissé nyilvánított rendelkezései nem rendelkeznek joghatással.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anna Horváth
2022. április 08. 16:45
Uraim,a jogállamiság az EU-ban nem létezik.Az egész garnitúrát le kéne váltani ahhoz,hogy az "igazság",mint olyan egyáltalán működjön.Lehet harcolni ellenük.Hiába.A zsebük tele,és amíg nem alakul meg egy olyan "tiszta" bíróság, vagy ehhez hasonló szerv,addig ne reménykedjünk.
Esvány
2019. október 22. 20:03
Fogalmad sincs, hogy mit hadoválsz itt össze! Aki megnyomta a szavazógép gombját az szavazott. Akkor is, ha a "Tartózkodom" feliratú gombbot nyomta meg. Aki nem akar szavazni, az nem nyomja meg egyik gombot sem. Az ügyet (félre)magyarázó jogász pedig nem "illetékes", a bírósággal ellentétben nincs semmilyen döntési jogköre. Azért van jogszabály, meg azért van szerződés, hogy az EU-t aszerint szíveskedjenek működtetni, nem pedig légbőlkapott, senki által nem definiált "európai értékekre", meg "jogi vélelmekre" hivatkozva!
Esvány
2019. október 22. 20:03
Ez nem a külpolitika kudarca, hanem az EU "jogállamiság" elégtelen bizonyítványa.
lhotx
2019. október 22. 20:02
Az EU-akarnokvezetés egészen biztos benne, hogy a gazdasági érdek mindent felülír, és akármit megtehetnek, mert a zsozsó-zizegéstől nem halljuk az avart... Ebben az okosságban ott a hiba, hogy ha a gazdasági érdek bármi okból megbicsaklik (teszem azt: az elkövetkező pár órában), akkor már választások sem kellenek ahhoz, hogy őket levadásszák. Akár egyenként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik