Sargentini különjelentés – mi várható az elcsalt szavazás után?

2018. szeptember 17. 16:27

ifj. Lomnici Zoltán
Alaptörvényblog
A tartozódó voksok figyelmen kívül hagyása példátlan jogsértés, amely egy demokratikus rendszerben semmissé teszi az adott szavazás eredményét.

„A tartozódó voksok figyelmen kívül hagyása példátlan jogsértés, amely egy demokratikus rendszerben semmissé teszi az adott szavazás eredményét.  A jelentés elfogadásához több, mint a szavazatok kétharmadára, valamint az összes EP-képviselő abszolút többségének a támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) volt szükség. A tartózkodás az EP jogi szolgálatának állásfoglalása szerint nem számított leadott szavazatnak pedig akár a nyelvtani, akár a jogi elemzés elvégzése után kizárólag arra az egyértelmű következtetésre juthatunk, hogy a tartózkodó voksot is leadták az érintett képviselők. 48 személy döntött úgy, hogy él a lehetőséggel és a felkínált három lehetőség közül a tartózkodást választja.

Jóllehet az Európai Parlament Eljárási Szabályzatának 178. cikk harmadik pontja alapján a szavazásra bocsátott szöveg elfogadásának, illetve elutasításának megállapításához csak a mellette és az ellene leadott szavazatokat veszik figyelembe, kivételt képeznek azok az eseteket, amelyek tekintetében a Szerződések különleges többséget írnak elő. Tárgyügyben ilyen helyzet állt elő, amely újabb érv, hogy csalásnak minősítsük az EP szerdai eljárását. 

Eljárása keretében a Bíróság semmisnek nyilváníthatja a jogi aktust vagy az érintett eljárást a hatáskör hiánya; lényeges eljárási szabályok megsértése; a Szerződések vagy az alkalmazásukra vonatkozó bármely jogi rendelkezés megsértése; vagy hatáskörrel való visszaélés miatt. Amennyiben a kereset megalapozott, az Európai Unió Bírósága a teljes jogi aktust vagy annak bizonyos rendelkezéseit semmissé nyilváníthatja. Ezt követően az adott jogi aktus vagy annak semmissé nyilvánított rendelkezései nem rendelkeznek joghatással.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már csak az a kérdéds, hogy szerinted a jogállam az EU-ra nézve is kötelező, vagy egyre inkább felmentést kap ez alól?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés