Az Európai Bizottság politikai nyomást gyakorol Írországra

2018. szeptember 24. 10:35
Az Európai Unió arra készül, hogy az adótrükkökkel spóroló nagy techvállalatok miatt újfajta adót vezessen be. Írország azonban jelenleg nem támogatja a javaslatot, ezért az Európai Bizottság politikai nyomásgyakorlással akarja rávenni a szigetországot arra, hogy engedelmeskedjen.

Köztudott, hogy például a Facebook vagy az Amazon előszeretettel kerüli az adófizetést az EU-s tagállamokban, emiatt is sürgeti ennyire a Bizottság az új adójogszabály létrehozását. Írország azonban azon az állásponton van, hogy ellenzi az óriáscégekre kivetendő digitális adót, valószínűsíthetően azért, mert a Facebook egyik nemzetközi központja Írországban van. Mivel a szigetország nem támogatja az adó bevezetését, az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude Juncker több utalást is tett arra vonatkozólag, hogy Írország rosszul jöhet ki a helyzetből, ha nem működik együtt. A Bloomberg értesülései alapján egy, a nevét elhallgatni kívánó EU-s tisztviselő szerint komoly politikai nyomásgyakorlás zajlik a háttérben.

Az ügy már nemcsak gazdasági elemekkel tarkított, hanem a politika is élesen visszatükröződik a vitából. Az EU-s vezetők azzal az ígérettel próbálják befolyásolni az ír kormányt, hogy a Brexit után is megmarad a jó határviszony a két blokk között, és ne egy teljesen elkülönült határszakasz jöjjön létre a tárgyalások után. A joggyakorlat kialakítása kapcsán azért fontos Írország szavazata, mert adózási kérdésekben csakis egyhangúlag lehet új jogszabályt elfogadni. A szigetország azonban nincs egyedül az ellenállásban, ugyanis például Málta sem támogatja a digitális adó bevezetését. Edward Scicluna, Málta pénzügyminisztere szerint sem lenne tanácsos egy ekkora horderejű kérdésben éppen most dönteni, amikor fontosabb kérdések is vannak a napirenden, illetve a Brexit kimenetele is kétséges egyelőre. Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter viszont úgy nyilatkozott, hogy szerinte is reformokra szorul az óriáscégek adóztatásának kérdése, de nem EU-s, hanem inkább globális szinten kellene megoldást keresni az adócsalások visszaszorítására. 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés