Bevándorlási ügyek miatt forr a levegő Ausztráliában

2018. szeptember 25. 10:00
Az ausztrál jogrendszer szinte teljhatalmat ad a bevándorlási ügyek elbírálásában hatáskörrel rendelkező miniszternek. Az elmúlt években azonban jelentősen megnövekedett azon esetek száma, amelyekben az illetékes miniszter élt a jogszabályban rögzített diszkrecionális jogaival.

Nemrégiben egy háborús veterán vízumot igényelt afgán tolmácsának, a bevándorlási ügyekért felelős miniszter azonban elutasította a kérelmet. Az akkor még ebben a pozícióban szolgáló Peter Dutton ugyanis határozott és következetes elveket vall az ausztrál bevándorláspolitikával kapcsolatban. A bíróságok eddig még nem jelezték, hogy a regnáló miniszterek visszaéltek volna a hatalmukkal, ezért Dutton döntése is jogszerűnek tekinthető. Philip Ruddock politikus szerint ez a miniszteri diszkrecionális jogkör szükséges, hiszen a fekete és fehér jogszabályokat árnyalni kell, a jogsértőket pedig ki kell szűrni. Példaként említ egy korábbi esetet, amelyben egy állítólagosan beteg férfi folyamadott vízumért, a tünetei azonban tíz éve nem mutatkoztak. A politikus szerint azért jó, hogy ez a sajátos jogkör a bevándorlási ügyekért felelős tárca kezében van, mivel a politikusok abban a tudatban hozzák meg a döntéseiket, hogy elszámoltathatók, míg a bírók kevésbé.

Peter Dutton 2001 óta az ausztrál parlament tagja, s 2014-ben vette át a bevándorlási ügyekért felelő tárca vezetői posztját. Az elmúlt években azonban ugrásszerűen megnőtt az Ausztráliában benyújtott menedékkérelmek száma, amely komoly terhet ró a helyi hatóságokra. A New York Times szerint Dutton miniszter több mint 4000 esetben avatkozott be a vízumkérelmek elbírálásába, ezzel is visszafogva a kontinensre érkező menekültáradatot. Ausztrália egyébként kihelyezett menekülttáborokat is üzemeltet az óceániai területeken. Ilyen nagyobb kiterjedésű menekülttábornak ad otthont például a Manus-sziget és Nauru is. A konzervatív, közjót és közbiztonságot szolgáló Peter Dutton szerint kiemelten fontos, hogy a beérkező menedékkérelmeket alaposan átvizsgálják, és teljeskörűen mérlegeljenek egy adott esetben. Emiatt a fent említett ügyben saját hatáskörében azt a döntést hozta, hogy nem adja meg az afgán férfinak a menekültstátuszt.

Az ausztrál jogrendszert azonban sok kritika is érte emiatt, közülük a legtöbb az átláthatatlanságra és az egy emberre épülő döntéshozatalra panaszkodik. A Griffith Egyetem egyik jogprofesszora, Susan Harris Rimmer szerint az ausztrál bevándorlási rendszer nem fair és nem transzparens. Véleménye szerint a tárcavezető miniszter döntéseit senki nem ellenőrzi, és az utánajárás is túl bonyolult lenne. Összességében azonban megállapítható, hogy az 1989-ben elfogadott ausztrál bevándorlási törvény világosan leírja, hogy a bevándorlási ügyekben eljáró miniszternek joga van beavatkozni és esetleg a hatóságoktól eltérő döntést hozni vízumügyekben.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés