Olaszország bevezetné az alapjövedelmet

2018. szeptember 26. 12:22

Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes szerint mindenképp be kell vezetni a feltétel nélküli alapjövedelmet, hiszen kampányuk során ez volt az egyik legfőbb ígéretük. Az alapjövedelem azonban nem járna mindenkinek. A miniszterelnök-helyettes határozottan kijelentette, hogy az illegális migránsok és határsértők természetesen nem részesülnének a juttatásból.

A Bloomberg értesülései szerint az olasz kormány újfent politikai napirendre tűzte a feltétel nélküli alapjövedelem témakörét. A reformtörekvésnek két oka is van. Egyrészt október közepéig kell benyújtaniuk az Európai Unió számára a következő évi büdzsétervezetüket, másrészt a választási kampány során megígérték a szavazóiknak, hogy bevezetik az alapjövedelmet. Luigi Di Maio azt is elárulta, hogy ezen felül még több változtatást is beiktatnak a 2019-es költségvetés-tervezetükbe. Az egyik ilyen elem az államháztartás és közpénzügyek reformja lesz, a másik pedig a termelékenységi és kapacitásbeli arányszámok drasztikus növelése.

Érdekesség, hogy a kormány júniusi beiktatása óta többször is napirendre vette a kérdést, de határozott támogatást eddig még nem kapott. Di Maio azonban most eltökéltnek tűnik, hiszen egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy „vagy kapnak az olasz állampolgárok alapjövedelmet, vagy a kormánynak komoly gondokkal kell szembenéznie a jövőben”. Az intézkedés az ANSA értesülései szerint azonban nem terjedne ki az illegális határsértőkre és migránsokra. Az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-helyettese elmondta, hogy ez nemcsak az olasz állampolgári jogokat sértené, hanem olyan feszültséget szülne a társadalomban, amely beláthatatlan következményekkel járna. Korábbi értesülések szerint a havi alapjövedelem 780 euró lenne személyenként.

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/32222