Új tagokat kapott a lengyel Legfelsőbb Bíróság

2018. október 12. 17:10

Andrzej Duda a nyugdíjazott bírák megüresedett helyeire a 28 jelöltből 27 új bíró kinevezését támogatta. Az ügy ismét heves vitát váltott ki nemcsak a helyi politikai és igazságszolgáltatói körökben, hanem EU-s szinten is. Az ellenzék szerint jogsértő volt az államfő cselekedete, míg Duda hivatala szerint a bírák kinevezése kizárólag a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik, így szó sincs jogellenességről.

2018. október 12. 17:10
null

A lengyel kormány 2015-ben átfogó reformfolyamatot indított el az igazságszolgáltatói hatalmi ágban. Ennek első lépése az volt, hogy 70-ről 65 évre csökkentették a bírák nyugdíjkorhatárát azért, hogy növeljék a szervezet hatékonyságát, visszaszorítsák a korrupció lehetőségét, és csökkentsék a kar politikai szerepvállalását. Az ügy heves belpolitikai és külpolitikai vitákat generált, ugyanis az Európai Bizottság az új igazságügyi reformok miatt kezdeményezte Lengyelország ellen először a kötelezettségszegési, majd a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását 2017-ben. Az uniós szerv szerint nem egyeztethetők össze az EU-s joggal a szóban forgó rendelkezések, mivel nem garantálják a bírói kar függetlenségét és a bírák elmozdíthatatlanságának elvét. Az ügyben különösen érintett volt a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Malgorzata Gersdorf, akinek szintén le kellett volna mondania posztjáról, annak ellenére, hogy hatéves kinevezése 2020-ig szól a lengyel alkotmány értelmében.

A reformfolyamatok következő lépéseként az Országos Igazságszolgáltatási Tanács pályázatot írt ki a megüresedett pozíciók betöltésére. Azok közül, akik nem futottak be a pályázaton, mintegy tucatnyian a Legfőbb Közigazgatási Bírósághoz fordultak azért, hogy a szervezet vizsgálja felül a kiválasztási eljárás mikéntjét. A Legfőbb Közigazgatási Bíróság végül felfüggesztette az Országos Igazságszolgáltatási Tanács döntését. Ennek ellenére október 10-én Andrzej Duda 27 új bírónak adta át kinevezését az elnöki palotában. Az ellenzék szerint jogsértés történt, valamint a Iustitia Bírói Egyesület is úgy látja, hogy az új bírákat törvényellenesen, a Legfőbb Közigazgatási Bíróság ellenkező értelmű határozata ellenére nevezték ki. Ezzel szemben Andrzej Duda elnök szóvivője kifejtette, hogy a bírák kinevezése kizárólag az elnök alkotmányos joga, s ő mindenekelőtt az alkotmányt tiszteli.
 
Mateusz Morawiecki kormányfő az ügy kapcsán elmondta, hogy az Európai Bizottság azzal, hogy a kötelezettségszegési eljárást egy újabb szakaszba léptette, olyan lépésre szánta el magát, amely a párbeszéd megszakítását eredményezheti. Morawiecki kifejtette, hogy Varsó párbeszédet folytat a Legfelsőbb Bíróságról szóló törvényről, keresi a kompromisszumot, de a Bizottság szinte teljes mértékben elzárkózik ettől. Szerinte a vita fő oka, hogy Brüsszelben nem értik az átalakuláson keresztülmenő Lengyelország helyzetét. Jacek Sasin kabinetfőnök azt is hozzátette, hogy épp ők küzdenek az európai projektért, míg mások inkább azon vannak, hogy elpusztítsák azt. Szerinte az EU-s döntéshozók nem értik, hogy milyen fundamentális átalakuláson megy át a lengyel igazságügyi szféra, s a Bizottság részéről is inkább csak támadást kapnak támogatás helyett. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy a lakosság mintegy 80 százaléka szorgalmazta és támogatja az igazságügyi rendszer mély és átfogó reformját.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. július 30. 21:02
Példás!
Kiscsillag
2018. november 05. 14:36
Azt teszik ami jó Lengyelországnak.
a hun
2018. október 30. 15:13
Hajrá Lengyelország! Hajrá lengyelek!
Zokni
2018. október 18. 18:01
"Azt teszik ami jó Lengyelországnak." - írja. Mármint kik? A kormánypárt pontosan azt tette, ami rossz Lengyelországnak. Demokráciában az Alkotmány egyik, talán legfontosabb célja az, hogy az adott státus quo-t politikai érdekek alapján egy hatalmon lévő pártocska ne változtathassa meg, fordíthassa a maga javára tartósan. Mint nálunk a Fidesz tette. (Nem véletlen, hogy Orbán a balfarok félikernek ezt tanácsolhatta...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik