Franciaország elfogadta a „fake news”-törvényt

2018. december 3. 16:03
A francia parlament olyan új törvényt fogadott el a napokban, amelynek értelmében a bírák azonnal töröltethetik a „fake news”-nak számító tartalmakat, azaz álhíreket a választási kampányok idején. Kritikusok szerint ez a lépés veszélyt jelent a demokráciára és a szabad sajtóra.

A jogszabály elfogadása nem volt zökkenőmentes. Az Emmanuel Macron által kigondolt rendelkezés tervezetét már kétszer is visszautasította a szenátus, mielőtt a napokban végül elfogadták a francia parlamentben. Nyugat-Európában ez lesz az első olyan törvény, amely hivatalosan is tiltja a hamis hírek közlését. Macron szerint az internetet kordában kell tartani, ezért volt időszerű a javaslat elfogadása. Mostantól tehát minden jelölt és politikai párt a bírósághoz fordulhat, ha úgy vélik, hogy álhírek, hamis információk jelennek meg róluk a médiában a választás időpontját megelőző három hónapban. A törvény arra is feljogosítja a francia nemzeti távközlési ügynökséget, hogy esetlegesen felfüggessze bizonyos televíziós csatornák műsorsugárzását, ha valószínűsíthető a külföldi befolyásolás, vagy a műsorok szándékosan hamis információkat tartalmaznak.

A jogszabály támogatói szerint a rendelkezés nem a vélemények cenzúrázását célozza, hanem az álhírek terjedését akarja megakadályozni. Bárki, aki megsérti a rendelkezést, egy év börtönbüntetésre és 75.000 euró bírságra számíthat. A francia kormányt mind a baloldali, mind a jobboldali pártok azzal vádolták meg, hogy egyfajta „gondolatrendőrséget” hozott létre. Julien Rochedy, a Nemzeti Front politikusa úgy fogalmazott egy Twitter-bejegyzésében, hogy az igazság monopolizálása és a tartalmak cenzúrázása az 1930-as éveket idézi. A Russia Today nevű orosz hírcsatorna pedig úgy látja, hogy az új törvény nyilvánvalóan a külföldi médiafelületek ellen irányul. Margarita Simonyan, a csatorna főszerkesztője az „egyet nem értés ellen vívott banális, ódivatú és unalmas harcnak” nevezte a törvényt. Kijelentette azt is, hogy véleménye szerint a francia elnök megválasztása óta ellenszenvet érez a Russia Today és a Sputnik csatornákkal szemben.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1-től a 100-as cikkelyig.

Macron eléggé guillotine-érett lett mostanság.

Ja, és ha már törvény is van, akkor:

Macron buzi!

Kapjatok el, ha tudtok!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés