Felgyorsítaná a migrációs hátterű bűnelkövetők kitoloncolását Németország

2018. december 15. 08:13

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal nemrégiben egy olyan javaslatot nyújtott át a tartományi igazságügyi minisztereknek, amelyben a migrációs hátterű bűnelkövetők gyorsított kitoloncolási eljárásának lehetőségét vázolják fel. A lépés azért időszerű, mert kiugróan magas a migrációs hátterű személyek által elkövetett bűncselekmények száma.

A tartományi igazságügyi miniszterek konferenciája 2018. november 30-án támogatta a bűncselekményeket azok súlya alapján megítélő pontrendszer bevezetését, amelyet a Szövetségi Bűnügyi Hivatal készített elő – írja a Spiegel. Az újfajta szabályozást az indokolja, hogy egyre több többszörösen visszaeső bevándorló fordul meg a német bíróságok előtt. Példaként említhető Majd H. esete, aki 2018 októberében követett el nemi erőszakot hét társával együtt Freiburgban, korábban pedig már 29 bűncselekmény elkövetésében találták bűnösnek. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal statisztikája szerint 2017-ben körülbelül 6000 olyan migrációs hátterű bűnelkövető volt, akinek kettő és tíz közötti bűncselekmény volt felróható, valamint 2800 olyan, akinek tíznél is több.  

A pontrendszer a gyakorlatban úgy működne, hogy ha az elkövető 60 pontot összegyűjt, akkor automatikusan kiutasítható az országból. Emberölésért 70 pontot kap a tettes, mely tehát önmagában azonnali kiutasítással jár. Kábítószer-kereskedelemért 10 pont adható, az enyhébb bűncselekményekért – például lopásért vagy közlekedési bűncselekményért – 1 pont jár. A legalább egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó bűncselekmények elkövetése esetén pedig 10 pontot ró fel a bíróság. Az előkészítő szerv tehát úgy látja, hogy az új módszer segítségével hatékonyabban tudnák kiszűrni a sorozatelkövetőket, ezzel is elősegítve a többszörösen visszaeső migránsok kitoloncolását Németországból. A pontrendszer azonban könnyen kijátszható, mivel ha a kiutasítandó elkövető nem biztonságos harmadik ország állampolgára, akkor a kitoloncolását nem lehet végrehajtani. Seehofer szövetségi belügyminiszter tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium 2019 tavaszáig a Bűnügyi Hivatal javaslata alapján saját tervezetet fog kidolgozni a pontrendszerrel kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/32586

Ajánljuk még a témában