AfD: Ha az Európai Unió nem alakul át, jöhet a Dexit!

2019. január 15. 13:26
Az AfD javaslata szerint Németországnak 2024-től ki kellene lépnie az Európai Unióból („Dexit”), ha nem valósul meg a szervezet teljes átalakítása. A párt önálló nemzetállamok szövetségévé alakítaná át az EU-t, és olyan fontos problémákra adna választ, mint a fundamentalista iszlám és a szabályozatlan bevándorlás.

Az ellenzéki AfD 2019. január 11 és 14. között a szászországi Riesa-ban fogadta el EP-választási programját. A programtervezetet kidolgozó bizottság javaslata szerint a jelenlegi Unió nem működik megfelelően, illetve az intézményi struktúra sem a nemzetállami érdekeket képviseli. A javaslat első pontja szerint az Európai Parlamentnek fel kell oszlatnia magát, és a testületet egy legfeljebb 100 tagot számláló európai közgyűléssé kell átalakítani. A tagjait nem közvetlenül a választók, hanem a nemzeti parlamentek delegálnák a frakció-erőviszonyoknak megfelelően. A második programpont azt tartalmazza, hogy vissza kell állítani a nemzeti fizetőeszközöket. Szorgalmazzák továbbá a közös mezőgazdasági és környezetvédelmi politika megszüntetését, valamint a nemek közötti egyenlőséget szolgáló irányelvek kivezetését. Az igazságszolgáltatói ág kapcsán pedig azt írják, hogy az EU jogszabályalkotási hatásköreinek, valamint az Európai Bíróság kiemelt státuszának megszüntetését kell elérni.

 
Amennyiben a fenti követelések nem valósulnak meg a következő parlamenti ciklus, azaz 2024 végéig, Németországnak ki kellene lépnie az EU-ból; vagy fel kellene oszlatni az Uniót, és egy új európai gazdasági és érdekközösséget kellene létrehozni helyette – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Manfred Weber CSU-alelnök, az Európai Néppárt Spitzenkandidatja határozottan elítélte az AfD kilépési terveit: „A polgároknak tudniuk kell, hogy az AfD a német Brexit-párt.” Weber felszólította a CDU/CSU politikusait, hogy az EP-választási kampányban keményen vegyék fel a harcot minden Európa-ellenes erővel szemben, mivel a választásnak nagy jelentősége van a kontinens számára. Jörg Meuthen, az AfD listavezetője a programadó bizottság által javasolt 5 éves határidőt túl szigorúnak tartja, mivel véleménye szerint ennyi idő alatt nem lehet minden Európa-politikai követelést megvalósítani. Meuthen úgy látja, hogy az EU alapvető strukturális reformját a több demokrácia, a decentralizáció és a szubszidiaritás elvek mentén kellene megvalósítani. 

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés