Könyvajánló: Európa népei nem akarnak közös Európai Egyesült Államokat

2019. január 22. 15:06

A mérsékelt EU-párti publicista szerint az Európai Uniót kizárólag az emberek akaratának ellenében lehetne föderális állammá alakítani. Az így létrehozott Európai Egyesült Államok azonban jó esetben is csak felvilágosult diktatúra lehetne. A szerző szerint a történelem logikája azt sugallja, hogy az Európai Unió új Német-római Birodalommá alakulhat, amely csak akkor maradhat fenn, ha a kontinens megőrzi ősi közösségeinek identitását és autonómiáját.

Az Európai Unió új Német-római Birodalommá alakulhat

A szerző könyvében megállapítja, hogy az Európai Unió eredeti célja az európai biztonság megteremtése volt, amelyet a tagországok viszonylag laza együttműködésével is el lehetett érni. Annak ellenére, hogy a hidegháború lezárultával indokolatlanná vált az integráció központosítása, az EU vezetése mégis az egyre szorosabb együttműködés mellett szállt síkra. Jenkins úgy véli, hogy az Unió egyre inkább a korábbi európai birodalmakhoz kezd hasonlítani. Minél nagyobb a brüsszeli központ hatalma, annál kevésbé érvényesül a demokratikus önrendelkezés elve, ráadásul a központosítással a fölösleges bürokrácia is csak egyre jobban növekszik.

Jenkins szerint a történelem logikája azt sugallja, hogy az Európai Unió új Német-római Birodalommá alakulhat, vagyis néhány nagy és néhány kisebb állam konföderációjává. A Német-római Birodalom garantálta a tagok számára a többszintű helyi autonómiát: a háztartásét, a plébániáét, a közösségét, a területét, valamint a régióét is. Ez a birodalom többnyire békében élt ezer évig. A Német-római Birodalomnak köszönhetően Európa a legnagyobb építészek, művészek, zeneszerzők és filozófusok otthona volt. A szövetség akkor omlott össze, amikor Napóleon, majd Bismarck birodalmi törekvéseik akadályaként tekintett rá. A szerző a birodalom bukásából azt a következtetést vonta le, hogy az Európai Unió összeomlásához vezet, ha a kontinens elveszíti ősi közösségeinek identitását és autonómiáját.

Az Európai Egyesült Államok egy felvilágosult diktatúra lenne

Európát soha nem lehet egyetlen hatalmi struktúra alá vonni, az Unió csak konszenzuson alapulva működőképes. A szerző úgy látja, hogy Európa népei nem akarnak közös Európai Egyesült Államokat. Elsősorban hazájukkal azonosulnak, nem pedig Európával, és végképp nem az Unióval. Jenkins attól tart, hogy minél inkább erőltetik a sem gazdasági, sem politikai, sem geostratégiai szempontból nem szükségszerű integráció mélyítését, annál erősebb lesz az EU-ellenes tábor hangja és elszántsága. Az Uniót így csak a gyarmatosítás mintájára, az emberek akaratának ellenében lehetne föderális állammá alakítani. A szerző szerint az így létrehozott Európai Egyesült Államok jó esetben is csak felvilágosult diktatúra lehetne.

Forrás: Simon Jenkins: A Short History of Europe: From Pericles to Putin. Viking. 2018.

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/140919

Ajánljuk még a témában