Németország megreformálná a multinacionális vállalatok adóztatását

2019. január 23. 16:54
Németország egy olyan javaslatot nyújtott be az OECD-tagországoknak, amelynek értelmében gyökeresen megváltoztatná a multinacionális vállalatok társasági adóztatását. Ez nemcsak a nemzetközi jog hiányosságaira adhatna megoldást, hanem a nagy IT-cégek által elkövetett szabálytalanságokat is kiküszöbölhetné.

A Tax Justice Network értesülései szerint Németország egy nem nyilvános dokumentumot köröztet az OECD-államok között azzal a szándékkal, hogy a nemzetközi fórum lépéseket tegyen a multinacionális vállalatok egységes adóztatása ügyében. A nemzetközi társasági adóztatás ugyanis napjainkban összetett, könnyen manipulálható és igazságtalan. A gazdasági szektorban is jelentkező digitalizáció, illetve a gyors haszonszerzés lehetősége több vállalat esetében hatalmas vagyonfelhalmozással járt. Az adózás ellenőrzése és nyomon követése azonban sok országban továbbra is elmarad. Szinte bevett gyakorlattá vált, hogy a nagy technológiai vállalatok olyan országokba helyezik át központjukat, ahol kevesebb adót kell fizetni. Az adóelkerülés és a jogi kiskapuk kijátszása az Európai Unió területén belül is jellemző.

A német javaslat szerint meg kell találni azt a minimumösszeget, amelyet minden multinacionális vállalatnak fizetnie kellene. Ezáltal legalább minden IT-cég fizetne társasági adót, továbbá vélhetően kevesebbszer fordulna elő adócsalás, adóelkerülés vagy épp székhelyváltoztatás. A javaslat tartalmazza azt is, hogy az új rendszer valamelyest így is igazságtalanság lesz – a Google, a Facebook és más jelentős vállalatok az Egyesült Államokban adóznának −, de legalább a nagy cégeket is szabálykövetésre lehet majd bírni. Olaf Scholz, Németország pénzügyminisztere elmondta, hogy a kezdeményezés nemcsak pénzügyi szempontból előremutató, hanem olyan államok kiszűrésére is alkalmas, amelyek tudatosan biztosítanak kedvező adózási körülményeket az óriásvállalatok számára. Véleménye szerint a javaslat orvosolná a nemzetközi társasági adóztatás hiányosságait, illetve közös együttműködésre bírná a technológiai vállalatokat és a befogadó országokat.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés