Oroszország továbbra sem küld delegációt az Európa Tanácsba

2019. január 23. 10:13
Az Oroszországi Föderáció Szövetségi Gyűlésének alsóháza, az Állami Duma a napokban megszavazta, hogy Oroszország továbbra se küldjön képviselőket az Európa Tanácsba, és a rájuk eső hozzájárulási díjat sem fizetik be.

A Duma törvényhozói szerint az Európa Tanács súlyosan megsértette Oroszország jogait akkor, amikor nem engedte az ország delegációját szavazni a Krím-félszigeti krízisről. Az orosz alsóház honlapján olyan állásfoglalást jelentettek meg a szavazás után, amelyben leírják, hogy az Európa Tanácsban hosszú ideje Oroszország-ellenes kampány folyik, illetve bizonyos kérdésekben meg is vonják az ország szavazati jogát. Véleményük szerint ez felháborító, és  az efféle eljárás sérti a parlamentarizmus alapvető elveit . Az orosz képviselők továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságába az elmúlt időszakban az orosz delegáció nélkül választottak bírákat. Ez kétségekre ad okot, mivel a kötelezettségek Oroszországot is terhelik egy-egy peres ügy kapcsán.

Az Európa Tanács 2014 óta már számos szankcióval sújtotta Moszkvát a Krím-félsziget elcsatolása miatt. Többek között a szavazati jog megvonásával, valamint bizonyos monitoringcsoportokból való kizárással. Válaszlépésül az orosz delegáció többször nem jelent meg plenáris üléseken, illetve az Európa Tanács költségvetésébe folyó hozzájárulási összeget sem fizeti 2018 óta. Vyacheslav Volodin, az Állami Duma elnöke szerint előre borítékolható volt, hogy a képviselők nemmel fognak szavazni a visszatérés lehetőségére. Azt is hozzátette, hogy az Európa Tanácsnak volt olyan tagja, aki próbálta elsimítani a konfliktust, de összességében nem látott arra hajlandóságot, hogy a szervezet megoldja a problémát. Oroszország csak abban az esetben küldene újra delegációt az Európa Tanácsba, ha az összes szavazati jogukat visszaállítanák, és a szankciókat teljes mértékben eltörölnék.
 

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés