Európai Bizottság: Fontos, hogy Európa vonzó célpont maradjon a migránsok számára

2019. február 06. 14:18

Az Európai Bizottság továbbra is támogatja a migrációt, mivel a testület szerint az európai népességfogyást a harmadik országból érkezőkkel lehet ellensúlyozni. A Bizottság úgy látja, hogy lépéseket kell tenni abba az irányba, hogy Európa továbbra is vonzó célpont maradjon a migránsok számára.

2019. február 06. 14:18
null

Úton az egységes európai migrációs stratégia megvalósítása felé” címmel jelent meg összefoglaló elemzés az Európai Bizottság aktuális migrációs elképzeléseiről. Migrációs stratégiájában a Bizottság lépéseket vázol fel azzal kapcsolatban, hogy miként kellene biztonságosabbá tenni a Földközi-tengeren való átkelést, illetve hogy milyen új eszközökkel lehetne megkönnyíteni a migránsok mozgását az Európai Unión belül. A szervezet utalást tesz az irreguláris migrációt ösztönző tényezők felszámolására is. Példaként említik az embercsempészettel foglalkozó szervezetek és bűnözői hálózatok feltárását, valamint a bűncselekménnyel vádolt személyek eljárás alá vonását egyaránt. A dokumentum szerint ahhoz, hogy a menekültügyi politika uniós szinten hatékony, méltányos és humánus legyen, a közös európai menekültügyi rendszer reformjára van szükség. Ez magában foglalná a menedékjogi kérelmek tagállamok közötti méltányosabb elosztását is.
 
Az Európai Bizottság szerint a népességfogyást ellensúlyozandó lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy „Európa vonzó célpont maradjon a migránsok számára, így például felül kell vizsgálni a kékkártya-rendszert, új sorrendet kell felállítani az integrációs politikák prioritásai között, és jobban szem előtt kell tartani a származási országok érdekeit, többek között a kivándorlók általi hazautalás megkönnyítésével.” Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy legális migrációt segítő jogszabályi keretet dolgoznak majd ki. A jelenlegi szabályozások kapcsán tervezett módosítások értelmében az Unión kívülről érkező képzett szakemberek például könnyebben kaphatnának kékkártyát, diák- vagy kutatói vízumot. A Bizottság gondoskodna a családok hatékonyabb újraegyesítéséről és a hosszú távú tartózkodási engedélyek megadásáról is. Az új migrációs stratégia a korábban kialakult gyakorlatokra is építene. Ennek értelmében megreformálnák az EU Immigration Portalt, amely azok számára ad aktuális információkat az Unióban történő munkavállalásról, akik fontolgatják hazájuk elhagyását. A honlap továbbá azoknak a migránsoknak is segítséget nyújt, akik már az EU területén tartózkodnak, de egyik tagállamból a másikba akarnak átjutni.

A Bizottság tervezete ezen felül az integráció fontosságát is hangsúlyozza, arra azonban nem tér ki, hogy a több éve érkezetteket ezidáig milyen hatékonysággal tudták integrálni a befogadó államok. A stratégia hangsúlyozza a nemzetközi szervezetek és a civil társadalom bevonásának fontosságát, továbbá azt is, hogy a tagállamok szolidaritással és felelősséggel forduljanak a migrációs kihívások felé. A szervezet továbbá fontolgatja egy összehangolt, harmonizált visszatérési jogszabálycsomag kidolgozását is. Összességében elmondható, hogy a Bizottság új, egységes európai migrációs stratégiájának tervezete újabb meghívóként szolgálhat azok számára, akik hazájuk elhagyását tervezik.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2019. június 24. 15:08
Nyerő stratégiának tűnik, annak fényében főleg, hogy az automatizáció miatt már rövid távon is az alacsony képzettséget igénylő munkakörök között tarvágás várható. Egy Wolfgang Schäuble-idézet a “degenerált beltenyészet”-ről (egy 500 milliós “génpiacon”) mèg igazán beleférhetett volna. Májusig tényleg csapágyasra kell még hajtani az elmebaj-rollert?
zakar zoltán béla
2019. március 29. 21:06
Nincsen migráció! Már Böcskel-Nagy Joschka-Tóth Csaba-Závecz-.....-----...is megmondta 4-3-2 éve! 1-0 éve?!
néhai Ch.Pilot
2019. február 10. 11:30
Marha jó! Ez éppen olyan, mintha a birkák úgy döntenének, hogy a népességfogyásukat farkasok bevándoroltatásával kellene pótolni. De most tényleg: ki olyan debil, hogy nem saját fajtáját szeretné szaporítani, hanem egy vele összeférhetetlen, ellenséges kultúrájú másik népet hív be?
MaBaker
2019. február 10. 11:29
Most döntsék már el, hogy be akarnak fogadni minnél több gazdasági migránst, vagy ponthogy nem akarják befogadni őket , csak szét akarják osztani őket az EU tagállamokban, hogy gyengítsék a nemzetállamokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik