Kölcsönösen kiutasította egymás konzulját Norvégia és Lengyelország

2019. február 12. 16:39

2019. február 11-én Norvégia külügyminisztériuma nem kívánatos személlyé nyilvánította az oslói lengyel konzult. Sławomir Kowalskinak egy hetet adtak arra, hogy elhagyja Norvégiát. Válaszul Szymon Szynkowski vel Sęk külügyi államtitkár bejelentette, Lengyelország is kiutasítja a varsói norvég konzult.

2019. február 12. 16:39
null

A norvég hatóságok persona non gratává, azaz nem kívánatos személlyé nyilvánították Sławomir Kowalskit, Lengyelország oslói konzulját a napokban. A Reuters értesülései szerint a lengyel diplomata viselkedése számos ügyben nem volt összeegyeztethető státuszával. A norvég külügyminisztérium állításai szerint sokszor előfordult, hogy a konzul akadályozta az oslói hivatalok munkáját, illetve a helyi hivatalnokokkal szemben sem diplomáciai rangjának megfelelően viselkedett. A norvég média állítása szerint Kowalski többször is vitába keveredett a helyi gyermekvédelmi hivatallal, ahol a Norvégiában élő kiskorú lengyel állampolgárokról és családjuk helyzetéről döntöttek.

Szymon Szynkowski vel Sęk lengyel külügyi államtitkár így fogalmazott az ügy kapcsán egy Twitter bejegyzésben: „Ez egy rendkívül nehezen igazolható döntés. Az egyetlen lehetséges döntés ebben a helyzetben a kölcsönösség elvének követése, amit haladéktalanul végre is kell hajtanunk.” Ennek megfelelően Lengyelország is nem kívánatos személlyé nyilvánította a varsói norvég konzult, és az ország azonnali elhagyására szólította fel. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az eset kapcsán elmondta, hogy Varsó ezután is kiáll a külföldön élő lengyelek jogaiért. 2016-ban Sławomir Kowalskit az év konzuljának választotta a lengyel külügyminisztérium áldozatos munkájának elismeréseképp. Körülbelül 150 családnak segített abban, hogy a gyermekfelügyeleti jogot megtarthassák a Norvégiába költözött lengyel szülők, ugyanis a helyi hatóságok családvédelmi gyakorlata miatt sokszor különösebb indok nélkül választják el a gyermekeket családjuktól.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. február 19. 11:58
Norvégia egy olyan ország, ahol már a király is allahozik.
Kriszta67
2019. február 19. 10:37
Nem értem, hogy tűrheti a világ, hogy más országok kiskorú állampolgárait egy norvég hatóság gyakorlatilag elrabolja. Ha nem tartják alkalmasnak a szülőket, akkor adják át a gyereket a saját hazája gyerekvédelmi hatóságának. Be kéne vezetni, hogy norvég túristák gyerekeit lekapcsolják külföldön, mondjuk arra hivatkozva, hogy túl sok gombóc fagyit vettek a szülei. Vagy a hivatal szerint nem az időjárásnak megfelelő volt a ruházata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik