Az EU-tagság sok előnnyel jár, de gazdasági növekedést nem hoz

2019. február 12. 11:20

Az EU-s blokk országai nagyjából ugyanúgy teljesítenek, mint a szervezeten kívüliek.

2019. február 12. 11:20
Thomas Barnebeck Andersen, Pieter Vanhuysse
The Conversation

„A hosszú metodológiai történetet rövidre zárva elmondható, hogy az általunk feltett kérdés megválaszolásához különböző empirikus stratégiákat alkalmaztunk, különböző időszakokat választottunk 1960 és 2015 között, valamint eltérő adatbázisokat használtunk a vizsgált országok kapcsán. Az EU növekedését az Egyesült Államok és más, EU-n kívüli, de OECD tagország gyarapodásához hasonlítottuk. Megvizsgáltuk továbbá a jelenleg EU-s tagsággal rendelkező és nem rendelkező volt Szovjetuniós utódállamok növekedését is, valamint más, uniós tagsággal bíró tagállamok gazdasági mutatóit egyaránt. A kutatás végén nem tudtunk számot adni az EU-s tagsággal járó egyértelmű gazdasági növekedésről: az EU-s blokk országai nagyjából ugyanúgy teljesítenek, mint a szervezeten kívüliek, sőt, bizonyos esetekben rosszabbul.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2019. augusztus 16. 05:23
Európai Unió még magához nem hívta a gyilkos kommunistákat a nyugat álomvilágnak a szabadság madarának ígéret földjének tűnt ... további fejlődéshez egyesült a kommunistákkal a keleti blokk le rablásáért újabb gyarmatokat szerezzen ,dolgoztassa félbérért diktáljon a nyomorgó nemzeteknek morzsákért ...... Nyugati tőkések sikeres behálózták keletet , keleti blokk ismét kezdte újra mint a kommunizmus építésénél ,ismét padlóra került a kapitalizmust építse sokba került .... de a nyugat a kommunista élősködőket meleg vasként időnként beveti a keleti blokk ellen hogy a kelet ne fejlődjön a komcsikat időnként kormányra segítik az országot kitudják rabolni.... 1989 óta oroszok kivonulása után az ország annyiszor kezdi ujra ahányszor a kommunisták buknak ,ez megtörtént párszor annyiszor az országot padlóra vágják. ezt kéne a népnek megérteni ,, kommunista népnyomogatókat ne szavazzák vissza ,az ország annyiszor megy tönkre.
áfonya
2019. augusztus 16. 04:53
" Az EU-tagság sok előnnyel jár, de gazdasági növekedést nem hoz" ...nem is azért hozták létre hogy az országok fejlődjenek ,hanem ingyen élő élősködők meggazdagodjanak ,,, nyugati kizsákmányoló kapitalisták és a kelet vagyonéhes kommunisták egyesültek ... országokat kirabolják diktatórikusan , van egy nyugati gazdag mag akik a keleti blokkot magához édesgette nagy átveréssel közben gyarmatként bánik velük. ... helytartó komcsik is azért szaladtak a leköpött nyugatra a szabad rablásért ,nem volt elég 45 év népzsírján élősködni ,kellett nekik Európa ,, korrupciót a hazudozást nemzetközi szintre emelték.....
Akitlosz
2019. augusztus 15. 18:02
Ez eddig kinek nem volt egyértelmű? Teljesen megalapozatlan a gazdaság eredményeit az EU tagságnak tulajdonítani.
Zsaturnuzs
2019. március 29. 18:29
Magas vámok és a kereskedelmet fékező más akadályok mellett a szabadkereskedelem komoly előnyöket nyújt a komparatív előnyök kihasználása révén. Napjainkban kevés kivétellel alacsonyak a vámok, így ez a hatás sokkal gyengébb. A tőke és a személyek szabad mozgása sokkal kisebb előnyöket nyújt. A tőke EU nélkül is elég szabadon mozog. A szabad utazási lehetőség nagyszerű érzés, de a gazdasági előnyei elhanyagolhatók. Egységesebb jogrend? Elmaradt térségek felzárkóztatása? A meggondolatlanul bevezetett euró? Mit hagytam ki? Ezektől se várhatunk csodát. Mindezek ellenére a más vizsgálatokban kimutatott, évi 0,1% és 0,3% közötti többlet növekedés hihetőbb, mint az, hogy 28 állam különféle vámokkal és előírásokkal védett 28 piaca stb. kedvezett volna a gazdasági fejlődésnek. Az EU egyébként néhány részkérdésben a gazdaságot is hátráltatja. A szolgáltatások exportjánál például pár év óta a vásárló országának áfáját kell felszámítani, ráadásul igazolni kell az illető hovatartozását. Az online vásárlóknak eladott szolgáltatások kifogástalan elszámolása emiatt hallatlanul bonyolulttá vált, a vásárló kiléte ugyanis általában bizonytalan. Adatok gyűjtése, feldolgozása, bármiféle online szórakoztatás után roppant körülményes az elszámolás, ráadásul elvileg naprakészen kell követni a 28 tagország áfáinak módosításait. A böngészősütikkel kapcsolatos bohózat csak bosszantó baromság, de muszáj megemlítenem. Ezúton is üdvözlöm az Unió döntéshozóinak női felmenőit, köztük a kedves édesanyját és drága nagymamáit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik