Új terrorelhárítási és határvédelmi törvény az Egyesült Királyságban

2019. február 20. 10:22

​II. Erzsébet királynő 2019. február 12-én szentesítette az új terrorelhárítási és határvédelmi törvényt. A jogszabály célja, hogy a brit hatóságok a digitális korszakban a jelenleginél hatékonyabban felléphessenek a radikalizációval, a terrorizmussal és az ellenséges állami tevékenységekkel szemben.

2019. február 20. 10:22
null

A törvény büntethetővé teszi az online terroristatartalmak három vagy több alkalommal való megtekintését és közvetítését. A szabályozás emellett 15 évre növeli a terrorizmus előkészülete miatt kiszabható szabadságvesztést, illetőleg területen kívüli joghatóságot biztosít a brit bíróságoknak a külföldön elkövetett terrorcselekmény, és az arra való felbujtás esetében. A törvény ezzel párhuzamosan létrehoz egy új büntetőjogi tényállást is. Eszerint szabadságvesztéssel büntetendő, ha valaki az Egyesült Királyságon kívül olyan földrajzi területen tartózkodik vagy belép oda, amit a belügyminiszter tiltólistára helyezett (pl. újságírók, humanitárius szervezetek háborús zónákban).

Sajid Javid belügyminiszter szerint az új szabályok bevezetését a terrorfenyegetettség és az orosz vegyifegyver-támadás indokolta. A miniszter példaként említi a Salisburyben elkövetett orosz vegyifegyver-támadást és az európai terrortámadásokat. A szentesített jogszabály értelmében a brit hatóságok a kikötőkben, reptereken és egyéb határterületeken bárkit megállíthatnak, kikérdezhetnek, átkutathatnak és őrizetbe vehetnek abból a célból, hogy megállapítsák, az adott személy részt vesz-e ellenséges állami tevékenységben. A Liberty jogvédő szervezet aggályosnak tartja a törvényt, mivel a büntetőjogi tényállások megfogalmazása szerintük nem elég pontos, miközben rendkívül súlyos büntetések szabhatók ki. A Liberty úgy látja, hogy az online terroristatartalmak megtekintése esetében a kormány létrehozta a „gondolat-bűncselekmény” orwelli kategóriáját.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik