Szigorúbb ellenőrzést vezetnének be a globális jelenlétű német vállalatoknál

2019. február 21. 11:26

A gazdasági és fejlesztési ügyekért felelős német minisztérium egy olyan új jogszabálytervezetet készített elő, amely előírná a globális jelenlétű német vállalatok szigorúbb átvilágítását, ellenőrzését. A javaslat továbbá állandó megfigyelés alatt tartaná a cégek emberi jogi jellegű felelősségét is. A tervezet folyamatos kockázatértékelést, valamint felügyeleti biztos kinevezését követelné meg a német anyavállalatoktól, míg a jogsértés következményeként súlyos szankciókat helyez kilátásba.

2019. február 21. 11:26
null

A gazdasági és fejlesztési ügyekért felelős minisztérium 2019 februárjában jogszabálytervezetet készített elő a német vállalatok, valamint beszállítóik kötelező emberi jogi átvilágításáról. A Die Tageszeitung értesülései szerint a jogszabálytervezet részletesen rendelkezik a német anyavállalatok által tulajdonolt, valamint a velük szerződéses kapcsolatban álló, külföldön működő társaságok emberi jogi jellegű felelősségéről. Ezen kívül a tervezet módosításokat javasol a német kereskedelmi törvénykönyvben is. A javaslat legfontosabb rendelkezései:

  • A jogszabály azokra a vállalatokra vonatkozik majd, amelyek több mint 250 munkavállalót foglalkoztatnak, és éves árbevételük meghaladja a 40 millió eurót. A javaslat értelmében a mezőgazdaság, az energetika, a bányászat, a textilipar, a bőr és az elektronika számít érintett területnek.
  • A jogszabálytervezet megköveteli a vállalatoktól, hogy beszállítói láncaikat érintően kockázatértékelést végezzenek, és külön személyt nevezzenek ki felügyeleti feladatokra. A felügyeleti biztos garantálná a jogszabályi rendelkezések betartását, illetve hatékony jogorvoslati fórumot biztosítana a külföldi munkavállalók számára.
     
  • A végrehajtásért több állami szerv, a munkaügyi felügyelőség, a foglalkoztatásbiztonságért és egészségért felelős német szövetségi intézet, valamint az alapjogi biztos is felelős lenne. A jogsértés lehetséges következményei között ötmillió euróig terjedő pénzbüntetést, szabadságvesztés-büntetést, illetve a közbeszerzésekből való kizárást tartalmazza a jogszabálytervezet.

A Német Fejlesztési Minisztérium szerint a globális jelenlétű német vállalatok kötelezettségeit illetően a jogszabálytervezet egy olyan kezdeti dokumentum, amely a kulcsszereplőkkel folytatott szélesebb párbeszéd alapja lesz.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik