Spanyol–marokkói megállapodás az illegális migráció megfékezésének érdekében

2019. február 26. 14:24

Spanyolország és Marokkó a napokban a tengeri mentéseket érintő megállapodást írt alá. A dokumentum alapján mindkét ország mentőhajói a legközelebb eső spanyol vagy marokkói kikötőbe kísérik vissza a tengeren feltartóztatott, illegális bevándorlókat. A spanyol Tengeri Mentőszolgálat − amely eddig a műveletek 83 százalékát végezte − kétkedve áll a gyakorlat intézményesülése előtt.

2019. február 26. 14:24
null

Spanyolország és Marokkó a napokban stratégiai jelentőségű egyezményt írt alá. A megállapodás értelmében a spanyol Tengeri Mentőszolgálat Marokkóba szállítja vissza az illegális bevándorlókat akkor, ha földrajzilag az afrikai kontinenshez közelebb történt a kutatás és a mentés. Az együttműködés fenti alapeleme mellett azt is kiemelték, hogy a két ország mentőszolgálata mindig közösen fogja ellenőrizni a Gibraltári-szoros körüli vizeket. A tavalyi adatok szerint az Alborán-tengeren regisztrált mentések 83 százalékát végezte a spanyol szolgálat, ami összesen 23.135 kimentett migránst jelentett. Politikai szempontból is fontos ez a paktum, mivel a múlt héten bejelentett, április 26-i előrehozott választások egyik kiemelt témája várhatóan a migráció lesz. Sajtóértesülések szerint a szocialista vezetés vélhetően épp ezért léptette már most hatályba az intézkedéseket. Az is borítékolható, hogy Sánchez kormányfő kampányának központi eleme a spanyol—marokkói migrációs együttműködés fellendítése lesz.

A spanyol Tengeri Mentőszolgálat egyik munkatársa alapvetően üdvözölte a megállapodást, de így írta le az észak-afrikai csapatok munkamorálját: „a marokkói hatóságok annyit és akkor dolgoznak, amilyen hangulatuk épp van”. Ezen felül azt is elmondta a lapnak, hogy a spanyol szakemberek kétkedve állnak az új együttműködés valódi sikere előtt, hiszen a korábbiakban akárhányszor azt jelentették be a menekülteknek, hogy marokkói kikötőbe viszik őket vissza, zendülés tört ki a hajókon. Továbbá a Szolgálat szakszervezeti szóvivője szerint így még nehezebb lesz eldönteni, hogy ki jogosult menekültstátuszra, s ki illegális bevándorló, mivel a marokkói hatóságok sokszor elhanyagolják a különbségtételt.

A spanyol belügyminisztérium honlapja szerint a 2019. január 1. és február 14. közötti adatok a kétszeresére növekedtek a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Míg 2018 első másfél hónapjában összesen 2.803 bevándorlót regisztráltak az ország területén, addig idén ez a szám 5.615 fő. A tengeri útvonalakon spanyol területre érkezettek száma 4.889 fő, azaz az összes bevándorló 87 százaléka érkezett csónakokon, a fennmaradó 13 százalék pedig a ceutai és melillai szárazföldi határszakaszon. A megállapodás megkötésére valószínűleg azért nyílt alkalom – a spanyol királyi pár múlt heti, rabati hivatalos látogatása mellett –, mert Spanyolország hónapok óta komoly és látványos lobbitevékenységet folytat Brüsszelben. Az El País szerint a szocialista vezetés a kampányidőszak alatt remekül fel tudja majd mindezt használni, de kérdéses, hogy ez az egyezség önmagában elegendő-e a számok tényleges csökkentéséhez.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik