Jogellenes volt a katolikus főorvos elbocsátása

2019. február 28. 12:33

A német Szövetségi Munkaügyi Bíróság 2019. február 20-i ítélete kimondta, hogy jogellenes volt Romuald Adamek düsseldorfi belgyógyász főorvos elbocsátása, aki válása után anélkül házasodott újra, hogy első házasságát a Vatikán érvénytelenítette volna.

2019. február 28. 12:33
null

A főorvost 2005-ben bocsátotta el munkáltatója, a Kölni Érsekség, mert anélkül házasodott újra polgári szertartás keretében, hogy a katolikus szertartás szerint kötött házasságát a Vatikán érvénytelenítette volna. A munkáltató érvelése alapján a főorvos a magatartásával nem mutatott példát a házasság szentségét illetően, és ezzel megsértette a német jogszabályokat, mivel a német Alaptörvény értelmében a vallási közösségek önállóan intézik ügyeiket. Szerintük a főorvos viselkedése nem volt összhangban a kánonjoggal, mert az egyházi munkaviszonyok keretében ellátott egyházi szolgálatra vonatkozó alaprendtartásban foglalt lojalitási klauzula alapján a katolikus munkavállalóknak el kell ismerniük és tiszteletben kell tartaniuk a hit- és erkölcstan elveit. A Kölni Érsekség 1993-ban hatályba lépett, az egyházi munkaviszonyok keretében ellátott egyházi szolgálatra vonatkozó alaprendtartása szerint a fenti magatartás megalapozza a munkaviszony munkáltató által történő felmondását.

Az orvos 2009-ben munkaügyi pert indított, mivel véleménye szerint sérült az uniós jogban is garantált diszkrimináció tilalmának elve, hiszen a kórházban nem katolikus vallású, többször házasodott főorvosok is dolgoztak, akiknek nem mondott fel az érsekség. A helyi munkaügyi bíróság helyt adott Adamek keresetének, de az érsekség fellebbezése nyomán a Szövetségi Alkotmánybírósághoz került az ügy, amely megsemmisítette a munkaügyi bíróság ítéletét, és új eljárásra kötelezte azt. Az új eljárásban a Szövetségi Munkaügyi Bíróság kérte az Európai Unió Bíróságát, hogy előzetes döntéshozatali eljárás keretében adjon jogértelmezést. Az Európai Unió Bíróságának Nagytanácsa 2018. szeptember 11-én hozott ítéletében kimondta, hogy a főorvost jogszerűtlenül diszkriminálta a munkáltatója. Az ítélet alapvető jelentőségű fordulatot jelent a német munkajogi szabályozásban, mivel az egyházi munkáltatóknak körültekintőbben kell majd megfogalmazniuk a lojalitási klauzulát a munkaszerződésekben. Németországban 1.4 millió munkavállaló dolgozik egyházi munkáltatók által fenntartott munkahelyeken.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afterall33
2019. március 04. 12:16
Erre az ágas-bogas jogi ügyre hogy varrjon gombot az eccerű paraszt? Azt azért vélelmezném, hogy aki egy egyház alkalmazásában óhajtja biztosítani a megélhetését az némi loyalitással is tartozik. A házon belüli analóg ügyeket igazából nem ismerjük. Mindenesetre az Európai Unió Bíróságának Nagytanácsa által kimondott ítélet kb. senkit sem lep meg.
Bell & Sebastian
2019. március 04. 12:07
Ha valóban leválasztották az egyházat az államról, elég fura, hogy utólag belepofáznak egy munkavállalói szerződésbe, amit aláírt a fődoktorovics, ráadásul a jogforrás katedrájáról. A dialektikus liberalizmus nagy előnye, hogy nincsen benne stabil álláspont, bármi csúsztatható jobbra vagy balra, igény szerint. A körülmények ismerete nélkül az a gyanúm, hogy azért nem érvénytelenítette a házasságát, semmisségi eljárás, vagyis egyházi per keretében, mert hát ugye válás az minálunk nincsen, a szentségi házasság felbonthatatlan, mert nem állnak fenn a szükséges feltételek. A túl okos firkász Vatikán alatt valószínűleg egyházat ért, mert a semmisségi eljárásban nem kell a pápáig menni, megáll az a püspöknél.
Kossuth
2019. március 01. 16:15
Válás csak az Ószövetségben volt. Az Újszövetségben Jézus ezt eltörölte.
Öreg
2019. március 01. 16:15
A német egyházak inkább a felekezeteik védelmében - abortusz, homoszexuálisok részére készülő Biblia ellenes törvények ,templomok bontása, stb- erősködnének és nem az emberi alapjogok csorbításával foglalkoznának. A Bibliában is volt válás /elbocsátó levél/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik