Jogellenes volt a katolikus főorvos elbocsátása

2019. február 28. 12:33

A német Szövetségi Munkaügyi Bíróság 2019. február 20-i ítélete kimondta, hogy jogellenes volt Romuald Adamek düsseldorfi belgyógyász főorvos elbocsátása, aki válása után anélkül házasodott újra, hogy első házasságát a Vatikán érvénytelenítette volna.

A főorvost 2005-ben bocsátotta el munkáltatója, a Kölni Érsekség, mert anélkül házasodott újra polgári szertartás keretében, hogy a katolikus szertartás szerint kötött házasságát a Vatikán érvénytelenítette volna. A munkáltató érvelése alapján a főorvos a magatartásával nem mutatott példát a házasság szentségét illetően, és ezzel megsértette a német jogszabályokat, mivel a német Alaptörvény értelmében a vallási közösségek önállóan intézik ügyeiket. Szerintük a főorvos viselkedése nem volt összhangban a kánonjoggal, mert az egyházi munkaviszonyok keretében ellátott egyházi szolgálatra vonatkozó alaprendtartásban foglalt lojalitási klauzula alapján a katolikus munkavállalóknak el kell ismerniük és tiszteletben kell tartaniuk a hit- és erkölcstan elveit. A Kölni Érsekség 1993-ban hatályba lépett, az egyházi munkaviszonyok keretében ellátott egyházi szolgálatra vonatkozó alaprendtartása szerint a fenti magatartás megalapozza a munkaviszony munkáltató által történő felmondását.

Az orvos 2009-ben munkaügyi pert indított, mivel véleménye szerint sérült az uniós jogban is garantált diszkrimináció tilalmának elve, hiszen a kórházban nem katolikus vallású, többször házasodott főorvosok is dolgoztak, akiknek nem mondott fel az érsekség. A helyi munkaügyi bíróság helyt adott Adamek keresetének, de az érsekség fellebbezése nyomán a Szövetségi Alkotmánybírósághoz került az ügy, amely megsemmisítette a munkaügyi bíróság ítéletét, és új eljárásra kötelezte azt. Az új eljárásban a Szövetségi Munkaügyi Bíróság kérte az Európai Unió Bíróságát, hogy előzetes döntéshozatali eljárás keretében adjon jogértelmezést. Az Európai Unió Bíróságának Nagytanácsa 2018. szeptember 11-én hozott ítéletében kimondta, hogy a főorvost jogszerűtlenül diszkriminálta a munkáltatója. Az ítélet alapvető jelentőségű fordulatot jelent a német munkajogi szabályozásban, mivel az egyházi munkáltatóknak körültekintőbben kell majd megfogalmazniuk a lojalitási klauzulát a munkaszerződésekben. Németországban 1.4 millió munkavállaló dolgozik egyházi munkáltatók által fenntartott munkahelyeken.

 

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/141068

Ajánljuk még a témában