Paradigmaváltás a dán menekültjogi felfogásban

2019. március 11. 9:54
A dán parlament a napokban egy olyan új menekültjogi törvénytervezetet fogadott el, amely gyökeresen megváltoztatja az ország hozzáállását és jogszabályi feltételeit a bevándorlókkal, menedékkérőkkel szemben.

A kormánypárt, a Dán Néppárt és a legnagyobb ellenzéki szociáldemokrata párt is megszavazta azt a javaslatot, miszerint az integráció helyett a hazatelepítést kell ösztönözni az országba érkező menedékkérők esetében. A jogszabály fő gondolata az, hogy a Dániába érkező, és menedékjogot kapott személyek ne hosszútávon maradjanak az országban, hanem mielőbbi hazatérésüket segítsék, támogassák a hatóságok. A törvény mindazokra kiterjed, akik az ENSZ által működtetett kvótarendszeren keresztül érkeztek Dániába, valamint azokra is, akik csak átmeneti tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Inger Støjberg bevándorlásügyi miniszter így nyilatkozott az ügy kapcsán: „Kézzelfogható hatást várunk. Előre azonban nem tudjuk megmondani, hogy hány embert érint az új rendelkezés.”

A parlamentben helyet foglaló legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata frakció kijelentette, hogy annak ellenére szavaztak igennel a törvényre, hogy számos pontjával nem értenek egyet. Erre példaként említették a menekülteknek járó szociális juttatások csökkentését. Mattias Tesfaye, a párt szóvivője elmondta, hogy szavazatukkal inkább a törvény mögött húzódó koncepciót támogatták, vagyis azt, hogy a menedékjogot kapott személyek minél előbb visszatérhessenek hazájukba. „Mindenkinek azt az őszinte üzenetet küldjük, hogy a Dániában való tartózkodás csak átmeneti megoldás lehet” – tette hozzá Tesfaye. A politikus úgy látja, hogy ha a küldő országban újra adottak lesznek a körülmények a biztonságos élethez, akkor a menedékkérőt haza kell küldeni. Az ellenzéki Vörös-Zöld Szövetség egyik képviselője, Pelle Dragsted elmondta, hogy szerinte a rendelkezés csak azoknak az életét nehezíti meg, akik már eddig is sokat szenvedtek. A törvénymódosítást több emberjogi szervezet is élesen kritizálja. Az egyik dán hírügynökség, a Ritzau szerint a Dániában menedékjogot kapott menekültek 90 százaléka az országban marad, nem térnek vissza eredeti lakóhelyükre.

 

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés