Zaklatás és bérkülönbség a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetében

2019. március 7. 09:20

Egy olyan EU-s ügynökség, amely az egyenlőség előmozdításáért jött létre, saját munkavállalóit nem kezelte egyenlő módon. Nemcsak eltérő arányú bérezést alkalmazott a dolgozók esetében, hanem számos munkahelyi zaklatásra és molesztálásra is fény derült.

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) az Európai Unió egyik szakosodott ügynöksége. Átfogó feladata, hogy az EU-ban és az EU határain kívül egyaránt elősegítse a nemek közötti egyenlőség térnyerését. Öt korábbi munkavállalója azonban nemrég beperelte a szervezetet egy litván bíróság előtt, mivel szerintük az intézet vilniusi központja több éven keresztül kihasználta dolgozóit. Állításuk szerint az ideiglenesen foglalkoztatottaknak kevesebbet fizettek, mint az állandó EU-s személyzetnek. A pert indító dolgozók úgy látják, hogy a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete diszkriminatív módon járt el velük szemben, és a többi dolgozó munkabéréhez viszonyítva egyenlő arányú bérkompenzációt kértek. A bíróság a napokban kimondta, hogy az EU-s ügynökség jogellenesen járt el a munkavállalóival szemben.

Rytis Rudzinskas, a felperesek ügyvédje szerint a litván bíróság múlt heti döntése figyelmeztető jelleggel bír a többi EU-s intézmény számára. A panaszosok saját beadványuknál nem álltak meg, hanem más uniós szerveket is felkerestek annak érdekében, hogy kiderüljön, máshol is alkalmaznak-e jogellenes fizetési gyakorlatot. A megkeresett intézmények viszont azt nyilatkozták, hogy a munkajogi szabályozásoknak maximálisan eleget téve járnak el dolgozóikkal szemben. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete esetében azonban nem ez volt az első eset, hogy eltérő bérezési gyakorlatot alkalmazott. Korábban is volt rá példa, hogy a kifejezetten projektekre, rövidebb idejű munkákra felvett személyeknek arányaiban sokkal kevesebbet fizetett a szervezet, mint a teljes munkaidejű munkavállalóknak vagy akár a gyakornokoknak. A Politico korábbi vizsgálataiból az is kiderült, hogy a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetében az elmúlt években számos panasz érkezett munkahelyi zaklatás miatt.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/141096

Ajánljuk még a témában