Zaklatás és bérkülönbség a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetében

2019. március 07. 09:20

Egy olyan EU-s ügynökség, amely az egyenlőség előmozdításáért jött létre, saját munkavállalóit nem kezelte egyenlő módon. Nemcsak eltérő arányú bérezést alkalmazott a dolgozók esetében, hanem számos munkahelyi zaklatásra és molesztálásra is fény derült.

2019. március 07. 09:20
null

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) az Európai Unió egyik szakosodott ügynöksége. Átfogó feladata, hogy az EU-ban és az EU határain kívül egyaránt elősegítse a nemek közötti egyenlőség térnyerését. Öt korábbi munkavállalója azonban nemrég beperelte a szervezetet egy litván bíróság előtt, mivel szerintük az intézet vilniusi központja több éven keresztül kihasználta dolgozóit. Állításuk szerint az ideiglenesen foglalkoztatottaknak kevesebbet fizettek, mint az állandó EU-s személyzetnek. A pert indító dolgozók úgy látják, hogy a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete diszkriminatív módon járt el velük szemben, és a többi dolgozó munkabéréhez viszonyítva egyenlő arányú bérkompenzációt kértek. A bíróság a napokban kimondta, hogy az EU-s ügynökség jogellenesen járt el a munkavállalóival szemben.

Rytis Rudzinskas, a felperesek ügyvédje szerint a litván bíróság múlt heti döntése figyelmeztető jelleggel bír a többi EU-s intézmény számára. A panaszosok saját beadványuknál nem álltak meg, hanem más uniós szerveket is felkerestek annak érdekében, hogy kiderüljön, máshol is alkalmaznak-e jogellenes fizetési gyakorlatot. A megkeresett intézmények viszont azt nyilatkozták, hogy a munkajogi szabályozásoknak maximálisan eleget téve járnak el dolgozóikkal szemben. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete esetében azonban nem ez volt az első eset, hogy eltérő bérezési gyakorlatot alkalmazott. Korábban is volt rá példa, hogy a kifejezetten projektekre, rövidebb idejű munkákra felvett személyeknek arányaiban sokkal kevesebbet fizetett a szervezet, mint a teljes munkaidejű munkavállalóknak vagy akár a gyakornokoknak. A Politico korábbi vizsgálataiból az is kiderült, hogy a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetében az elmúlt években számos panasz érkezett munkahelyi zaklatás miatt.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2019. március 09. 12:43
Miért nem lepődtem meg? Ez egy gittegylet,olyan mint hasonszőrű társai.
PGuszti
2019. március 09. 12:43
Borzalom, hogy micsoda sóhivatalokra költik az Eu-s pénzeket!
Haragosi
2019. március 09. 12:43
Amnesty International, WWF, most ezek hiteltelenek mind
pollip
2019. március 09. 12:43
Már nem is csodálkozom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik