Németország elveszi az Iszlám Állam szolgálatában harcolók állampolgárságát

2019. március 13. 13:00
A Szövetségi Belügyminisztérium és Szövetségi Igazságügyi Minisztérium közös tervezete megszüntetné azon német személyek állampolgárságát, akik az Iszlám Állam mellett harcoltak. Az új szabályozás azokat érintené, akik felnőttkorúak, és a törvény hatályba lépését követően is aktív katonaként vesznek részt a harcokban.

A napokban kiszivárgott információk szerint a Szövetségi Kormány már annak a törvénytervezetnek a végleges szövegezésén dolgozik, amely az Iszlám Állam oldalán harcoló német állampolgárok állampolgárságtól való megfosztásának feltételeit szabályozza. A javaslat azonban lényegesen enyhébb, mint az eredetileg Seehofer belügyminiszter által kilátásba helyezett kezdeményezés. Katarina Barley igazságügyi miniszter, illetve pártja nem járult hozzá, hogy a törvény visszamenőleges hatályú legyen, így a korábbi tényleges harcosoktól, illetve kiskorúaktól – beleértve a harcosok gyermekeit is – nem veszik el az állampolgárságot.

A jelenlegi német állampolgársági törvény egyébként lehetővé teszi az állampolgárság megvonását azoktól, akik a Szövetségi Védelmi Minisztérium engedélye nélkül, külföldön harci cselekményekben vesznek részt. A 2018-ban aláírt koalíciós megállapodásban a pártok elfogadták, hogy a törvénybe beleveszik az állampolgárságtól megfosztás indokai közé „a külföldi harci cselekményekben terrormilicistaként való részvételt” is, de erre eddig nem került sor. A törvénymódosítás nem érinti a jelenleg már elítélt vagy vizsgálati fogságban levő német állampolgársággal rendelkező, Irakból és Szíriából korábban visszatért dzsihadistákat, illetve azt a 100 főt sem, akik esetében a harcokban való részvételt nem lehet bizonyítani.

Amennyiben az ismertté vált kompromisszum szerint módosul a német állampolgársági törvény, a nemzetbiztonsági és rendvédelmi szerveknek azzal kell számolniuk, hogy családtagokkal együtt, akár 200-300 fő is visszatérhet az Iszlám Állam területéről, akiknek nemcsak a kiutazásuk óta eltelt időszakkal kell elszámolniuk, hanem potenciális terroristaként meg is kell figyelni őket.

 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés