Az Egyesült Királyság nem szavazta meg az Izraelt elítélő ENSZ-határozatot

2019. március 26. 09:52

Jeremy Hunt brit külügyminiszter szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának Izraellel kapcsolatos eljárása diszkriminatív és elfogadhatatlan. A tárcavezető úgy látja, hogy a nemzetközi szervezet akadályozza a közel-keleti béke megteremtését, egyúttal aláássa a világ vezető emberi jogi fórumának a hitelességét.

2019. március 26. 09:52
null

Hunt témában írt cikke a The Jewish Chronicle-ben jelent meg „The UN Human Rights Council ignored our concerns on its Israel approach. Now we must act” címmel. A tárcavezető miniszter ebben leírja, hogy szerinte sajátosnak tekinthető az a módszer, amivel az ENSZ az izraeli–palesztin helyzetet kezelni próbálja. Megjegyzi, hogy nemcsak a politikai párbeszédet ássa alá a téma folyamatos napirenden tartása, hanem a kérdés társadalmi megítélése is folyamatosan romlik. Jeremy Hunt jelezte, hogy a szíriai polgárháború, az észak-koreai fogolytáborok vagy a rohingyák elleni etnikai tisztogatás esetében az Egyesült Királyság mindig aktívan részt vett  a határozatok elfogadásában. Viszont az, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az izraeli helyzetet ilyen tragédiák elé helyezi, semmivel sem indokolható – írja Hunt.

Véleménye szerint az efféle kiemelt figyelem akadályozza a közel-keleti béke megteremtését, valamint az egyik fél felelősségének állandó hangsúlyozása sem viszi előre a tárgyalásokat. A külügyminiszter szerint kizárólag felelősségvállalás és fájdalmas kompromisszumok meghozatala esetén lenne lehetőség megbékélésre. Aláhúzza, hogy két évvel ezelőtt Boris Johnson már jelezte, hogy amennyiben ezen állapot nem változik, akkor az Egyesült Királyság minden ellene fog szavazni határozattervezetnek. Mivel kifogásaikat azóta sem meghallgatták meg, így pénteken mind a négy, a napirenden szereplő dokumentumot elutasította az Egyesült Királyság.

Jeremy Hunt azonban azt is hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem ad hangot Izraellel kapcsolatos bírálatának. Jelezte, hogy az Egyesült Királyság visszatérően elítéli a palesztin területeken történteket, kiemelten a gázai vérontást és az illegális telepépítéseket. Külügyminiszterként elsőként az izraeli kormánynak írt levelet, tiltakozván Khan Al-Ahmar palesztin falu lerombolása miatt. Mindent összevetve azt is hozzátette, hogy az izraeli–palesztin konfliktus folyamatos napirenden tartása ellen fog kardoskodni, mivel az aláássa a világ vezető emberi jogi fórumának a hitelességét és megoldást sem hoz. A bejelentést a Zsidó Világkongresszus elnöke, Roland Lauder is üdvözölte. Lauder szorgalmazta, hogy az EU többi tagállama is kövesse az Egyesült Királyság példáját. A Board of Deputies of British Jews elnöke, Marie van der Zyl köszönetét fejezte ki Theresa May miniszterelnöknek és Jeremy Hunt külügyminiszternek a brit kormányzat elvhű eljárásáért.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2019. április 08. 17:13
Csicskák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik