Trump szigorítaná a vízumszabályokat a tömeges túltartózkodások miatt

2019. április 16. 16:02
A Fehér Ház mostanra arra készül, hogy szigorúbb vízumszabályozást vezessen be azon országokkal szemben, amelyek állampolgárai leggyakrabban „élnek vissza” az Egyesült Államok vendégszeretetével.

Az utóbbi hónapokban minden korábbinál nagyobb számban igyekeznek bejutni az Egyesült Államok területére a különféle dél- és közép-amerikai országokból érkező bevándorlók. A déli határra nehezedő migrációs nyomás enyhítése érdekében Donald Trump és az elnök bevándorlásügyi főtanácsadója, Stephen Miller több javaslatot is megfogalmazott. Eme javaslatok egyik fontos eleme volt például a „Flores-egyezség” néven ismert szövetségi bírósági alku visszavonása, amelynek értelmében a kormányzat minden, a határt illegálisan átlépő kiskorú bevándorlót legkésőbb húsz nap után köteles tovább engedni.

A tavaly őszi választások óta demokrata többségű Képviselőház azonban nem támogatja az elnök törekvéseit, így a Fehér Ház figyelme most az országban illegálisan tartózkodó bevándorlók egy másik csoportja felé fordult. Számos ország – így például Nigéria, Csád, Eritrea, Libéria vagy Sierra Leone – állampolgárai ugyanis gyakran a vízumukban megszabott határidőt követően is az Egyesült Államokban maradnak. A probléma mértékét jól mutatja, hogy az elmúlt években az ilyesfajta túltartózkodások száma rendre meghaladta az illegális határátlépések számát is.

Az amerikai kormányzat ezért most arra készül, hogy szigorítani fogja a vízumszabályozásokat azon országokkal szemben, amelyek állampolgárai körében a legyakoribb a túltartózkodás. A tervezett szabályváltoztatások értelmében nehezebb lesz majd tanulói és befektetői vízumokhoz jutni, valamint szigorúbb elbírálás alá fognak esni a magasan képzett, speciális munkát végző, úgynevezett H-1B vízummal az országba érkező külföldiek házastársai is.

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a kormányzat pontosan teljesíteni tudja a bevándorlóknak törvény szerint járó szociális támogatásokat és ezzel „megvédje az amerikai adófizetőket” – fogalmazott Hogan Gidley, a Fehér Ház egyik szóvivője.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés