EUB-főtanácsnok: el kell utasítani az uniós fegyverdirektívával szembeni cseh keresetet

2019. április 17. 16:15
A nyugati országokat megrázó terrortámadásokra válaszul az Európai Parlament szigorította a fegyvertartásra vonatkozó uniós irányelveket. A cseh kormány az Európai Unió Bírósága előtt támadta meg a sokak által vitatott rendelkezéseket.

A 2015-ös párizsi és koppenhágai terrortámadásokat követően az Európai Parlament nekilátott az európai fegyvertartási szabályozások újragondolásának. Eme folyamat eredményeképpen született meg 2017 tavaszára az 1991. évi uniós fegyverdirektíva kiegészítése, amely kötelező érvénnyel bír valamennyi tagállamra nézve. Az új irányelv sokkal szigorúbb kategorizálási rendszert vezetett be a lőfegyverekre nézve, így például betiltotta bizonyos félautomata fegyverek polgári birtoklását és használatát.

A módosítás szerte Európában komoly felháborodást keltett. Elsősorban a sportlövők és vadászok tiltakoztak, akik addig rendszeresen használtak – engedéllyel – olyan tűzfegyvereket, amelyek az új direktíva szerint már a teljes tiltás hatálya alá estek. Több nemzeti kormány is felemelte hangját a módosítással szemben, a Cseh Köztársaság pedig annak elfogadását követően eljárást kezdeményezett az Európai Unió Bíróságánál, arra kérve a luxembourgi székhelyű testületet, hogy helyezze hatályon kívül az új rendelkezéseket.

A csehek panaszának lényege az volt, hogy az új fegyverdirektíva egyrészt nem biztosítja a tűzfegyverek mint áruk szabad áramlását, másrészt pedig egyfajta jogharmonizációt hajt végre a bűnüldözés területén – megsértve ezzel a hatályos uniós szerződéseket. A csehek kifogással éltek amiatt is, mert véleményük szerint az uniós intézmények nem készítettek megfelelő hatástanulmányokat az új szabályozásokkal kapcsolatban, így azok aránytalanul érintettek számos fegyvertartót.

Az eljárás során most Eleanor Sharpston, az EUB egyik főtanáncsnoka fogalmazott meg indítványt, amelyben azt javasolja a Bíróságnak, hogy utasítsa el a cseh keresetet. Véleménye szerint a fegyverdirektíva módosítása bizonyos szinten biztosítja az áruk szabad mozgásának alapelvét és egyben megfelelő biztonsági garanciákat fektet le tűzfegyverekkel kapcsolatban. Bár elismeri, hogy a módosítás kétségtelenül érinti a bűnmegelőzés területét, de értékelése szerint ez gyakorlati értelemben nem tekinthető jogharmonizációnak. Elutasította a hatástanulmány hiányára vonatkozó panaszt is, mondván, hogy ilyen hatástanulmányok készítése nem kötelező eleme az uniós törvényhozásnak és a 2015-ös események gyors válaszokat követeltek.

Sharpston főtanácsnok végezetül az aránytalanságra hivatkozó érvelést is visszautasította. Meglátása szerint ugyanis a módosítás tartalmaz olyan különleges rendelkezéseket, amelyek bizonyos esetekben – így például a svájci tartalékosok esetében – továbbra is engedélyezi az újonnan betiltott fegyverek birtoklását. Ugyancsak az arányosságot biztosítja szerinte, hogy a nemzeti kormányok saját hatáskörben továbbra is meghosszabbíthatják az ilyen fegyverekre 2017. január 13-a előtt kiadott engedélyeket, amennyiben megfelelő ellenőrzés alatt tartják azokat.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés