Tiltott pártfinanszírozás miatt súlyos pénzbüntetéssel néz szembe az AfD

2019. április 18. 12:15

Az AfD-nek összesen 402.900 euró pénzbüntetést kell fizetnie a Bundestag hivatali szervezetének pártfinanszírozással kapcsolatos vizsgálatát követően. A pártvezetés már jelezte, hogy nem fogadják el a döntést, és fellebbeznek, de szükség esetére már egymillió eurónyi tartalékot különítettek el a pártkasszában erre a célra.

A büntetést a svájci Goal AG reklámcég támogatásnyújtása miatt szabta ki a hivatal. A reklámügynökség 2016–2017-ben Jörg Meuthen pártelnök és egy másik magas rangú AfD-s politikus, Guido Reil választási kampányát segítette. Az ügy azért is érintheti érzékenyen a pártot, mert Meuthen és Reil jelenleg az AfD listavezetői az európai parlamenti választásokon.

Meuthen ugyanakkor már bejelentette, hogy jogilag tévesnek tartja a döntést, és ezért megtámadja azt. Szerinte az eljárás célja az, hogy kárt okozzanak az AfD-nek az EP-kampányban. A pártelnök ugyanakkor elismerte, hogy 2016 elején a baden-württembergi tartományi választási kampányban a Goal AG összesen 89.800 euró értékben nyújtott támogatást a kampányához plakátok, szórólapok és hirdetések formájában. Guido Reil észak-rajna–vesztfáliai kampánya esetében a jogszabályellenes adomány összege 44.500 euró.

Mindezt a Bundestag hivatali szervezete illegális adománynak minősítette. Érvelésük szerint az AfD nem fogadhatta volna el a támogatást, mivel az adományozó kiléte az adomány elfogadásakor nem volt ismert, és ez a pártok finanszírozásáról szóló törvénybe ütközik. A büntetés mértéke a jogtalanul elfogadott adomány összegének háromszorosa.

Nem ez az egyetlen büntetési tétel, amely az AfD-t fenyegeti. Alice Weidel frakcióvezető ugyanis mintegy 130 ezer euró támogatásban részesült egy svájci gyógyszervállalattól „választási kampányadomány” megjelöléssel. Minthogy a német pártok nem fogadhatnak el támogatást unión kívüli állampolgároktól, a Bundestag ezért most vizsgálat alá vonta Weidel 2017. évi kampányfinanszírozását is – annak ellenére, hogy a pénzt az AfD néhány hónap múlva visszautalta. A párt most 14 személy nevét adta meg a Bundestagnak, akik az adomány mögött állnak. Ebben az ügyben a konstanzi államügyészség is nyomozást folytat.

A bejegyzés trackback címe: https://precedens.mandiner.hu/trackback/141314

Ajánljuk még a témában