Kompromisszumos törvényekkel szabályozná a bevándorlást Németország

2019. április 19. 11:45

A német kormány elfogadta a menekültek kiutasításáról és a munkaerőpiaci integrációjáról szóló törvénytervezeteket. Bár Seehofer belügyminiszter szerint jó kompromisszum született, a kormánypártok, az ellenzék és a tartományok részéről is sokan kritikával illették a javaslatokat.

2019. április 19. 11:45
null

A német kormány április 17-i ülésén kompromisszumos megállapodás keretében a koalíciós pártok több törvénytervezet is elfogadtak, amelyek az országban tartózkodó menekültek támogatását, foglalkoztatását, illetve kiutasítását szabályozzák majd. Az új törvények kidolgozására azért volt szükség, hogy összhangot teremtsenek a foglalkoztatást elősegítő már hatályos jogszabályok, valamint egy, jelenleg a német parlament által tárgyalt másik törvényjavaslat között. Utóbbi ugyanis munkavállalási jogosultságot biztosít majd a menedékkérők egy bizonyos csoportjának, ugyanakkor nem gondoskodik arról, hogy ehhez elegendő forrást is biztosítson számukra.

A most elfogadott törvénytervezetek lehetővé teszik, hogy könnyebben vállalhassanak munkát Németországban a menekültkérelmük elbírálására várakozók, valamint azok is, akiket már kiutasítottak, de kiutasításuk végrehajtását humanitárius okokból felfüggesztették, és eközben jogosulttá váljanak a különféle munkavállalási és továbbképzési támogatásokra. A kormánykoalíció abban is megállapodott, hogy megszünteti annak a jogszabálynak az időbeli hatályát, amely szerint a munkaügyi hivataloknak nem kell vizsgálniuk, hogy van-e Németország területén alkalmas munkavállaló a menekült által pályázott álláshely betöltésére. Ugyanakkor az egyes tartományi kormányok dönthetnek úgy, hogy saját tartományukban visszavezetik a nemzeti és EU-s preferenciát a menedékkérők álláspályázatainak engedélyezése során.

Egy másik törvénytervezet a menekültek kiutasításának folyamatát könnyítheti majd meg. Ez ugyanis lehetőséget biztosítana arra, hogy a már kiutasított, de humanitárius okokból továbbra is Németországban tartózkodó, és a német hatóságokkal együtt nem működő menekültek pénzbeli támogatásának mértékét csökkentsék. A megállapodást tető alá hozó Horst Seehofer német belügyminiszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a német tartományok saját hatáskörben dönthetik majd el, hogy a kiutasítási őrizetbe vett személyeket ideiglenesen, erre a célra létrehozott intézményekben vagy az állami büntetés-végrehajtási intézményekben helyezik majd el.

Seehofer nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy elfogadott törvénytervezetek jó kompromisszumot képeznek az emberi jogok védelme, a menedékkérők integrációjának támogatása és a Németországba irányuló bevándorlás szabályozott keretek közé szorítása között. A törvénytervezetek parlament általi elfogadása, majd a tartományok általi végrehajtása azonban még korántsem bizonyos. A tartományi igazságügyminiszterek – a bajor kivételével – mind jelezték már, hogy nem értenek egyet a kiutasítást szabályozó törvénytervezettel, míg a CDU–CSU frakció tagjai leginkább azért hibáztatják a belügyminisztert, mert szerintük túl sok engedményt tett a koalíciós partner, a baloldali SPD irányába. A Bundestag másik két baloldali pártja, a Linke és a Zöldek ugyanakkor már jelezték, hogy nem fogják megszavazni a törvényjavaslatokat. A Települések és Városok Szövetsége viszont támogatja a javaslatot, mondván, hogy az jelentősen tehermentesíteni fogja a jelenleg erősen túlterhelt német önkormányzatokat.

 

Borítókép: A kölni mecset.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2020. szeptember 20. 21:05
Hát bizony! Isten óvja Magyarországot attól, hogy ilyen mecsetek épüljenek itt is. (Címkép: Kölni mecset) Meg az ilyen Mutti féléktől: "Az iszlám Németország része"
luisbathhelena
2020. szeptember 20. 21:05
Nektek már mindegy. Már a demográfia írja a törvényeket.
gacsat
2020. szeptember 20. 21:05
Koncentrációs tábor. Addig csökkenteni a fejadagot, amig meg nem mondja, honnan szalasztották.
vilagpesszimista
2020. április 27. 18:10
jo az ötlet!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik