A Nemzetközi Büntetőbíróság nem vizsgálódik Afganisztán ügyében

2019. április 29. 09:06

A Nemzetközi Büntetőbíróság tagjai egyhangúlag megszavazták, hogy nem fognak Afganisztán területén vizsgálatot indítani háborús bűnösök és emberiesség elleni bűntettek ügyében. A Bíróság véleménye szerint a jelenlegi afganisztáni helyzetet látva a „vizsgálat nem szolgálná az igazságszolgáltatás érdekeit”.

2019. április 29. 09:06
null

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a világ első állandó törvényszéke, amely háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgál. A törvényszék csak a 2002. július 1-je után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet. Joghatósága arra a több mint száz országra terjed ki, amelyek ratifikálták az alapító okmányt, vagyis a Római Statútumot. 2017 novemberében Fatou Bensouda, a hágai Bíróság főügyésze kezdeményezte, hogy az ICC indítson vizsgálatot Afganisztánban a háborús bűnösök által elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények ügyében. A következő ügycsoportok alapos kivizsgálását kérte:

 1., a Haqqani Hálózat és egyéb tálib harcosok által elkövetett háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettek,

2., az afgán nemzeti biztonsági erők által elkövetett háborús bűnök,

3., amerikai katonák által Afganisztánban elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények.

A Bíróság kifejtette, hogy a főügyész asszony részletes indítványa mindenképp megteremtette a lehetőséget az esetek kivizsgálására, a térségben uralkodó aktuális katonai és politikai helyzet azonban még túl instabil egy komplex vizsgálat lefolytatásához. Ennek fényében egyhangúlag úgy döntöttek a Nemzetközi Büntetőbíróság tagjai, hogy elutasítják Bensouda főügyész indítványát. A bírák indoklása szerint a kérvényezett „vizsgálat nem szolgálná az igazságszolgáltatás érdekeit”.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. április 30. 22:55
Féltik a bőrüket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik