Végül a Brexit egyesíti újra az Ír-szigetet?

2019. április 30. 09:23

Ha az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, akkor valószínűleg újfent „kemény” ír határ jön létre a sziget két része között. Ebben az esetben viszont az egyetlen megoldás az újraegyesülés lenne.

2019. április 30. 09:23
John Rodden
The American Conservative

„Az egyetlen működő Brexit-terv − amely megelőzné a „kemény határvonalat” Észak-Írország és az Ír Köztársaság között − úgy nézne ki, hogy Észak-Írország bent marad az EU-s vámunióban annak ellenére, hogy megtörténik a Brexit. Így tehát annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság többi állama gazdaságilag is kilép az Európai Unióból, az észak-ír rész marad, és semmilyen határpolitikai változás nem történik.”

(…)

„A kemény Brexit azonban mindent felborítana. Ha Westminster a későbbiekben nem terjeszti ki »Észak-Írország kivételességét« annak érdekében, hogy gazdaságilag továbbra is az EU-ban maradhasson, akkor Dublin és Belfast viszonya is olyan lesz, mint egy nem EU-s brit viszonya az Ír Köztársasággal.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2019. szeptember 27. 16:02
Majd Skócia és Velsz is kiválna, Anglia pedig majd a trianoni Magyarország méretére zsugorodna
Senye Péter
2019. július 03. 15:52
Vagy létrejön Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik