Nem honosítási akadály a kettős vagy többes házasság Németországban

2019. május 10. 9:35
A német közigazgatás jelenleg tehetetlen azzal szemben, ha többnejű férfi folyamodik német állampolgárságért.

A hatályos német jogi rendelkezések szerint illegális, ha egy német állampolgárnak egyszerre több felesége is van. Emiatt váltott ki heves vitát az a törvényjavaslat, amelyet a Szövetségi Kormány terjesztett a Bundestag elé. A javaslat eredeti verzióját a Belügyminiszterek Konferenciája javaslatára dolgozta ki a Belügyminisztérium. A tervezetben az szerepelt, hogy legyen törvényben rögzítve az a tény, hogy a honosítás egyik feltétele, hogy a kérelmező a német életkörülményeknek, különösen a kettős vagy többes házasság tilalmának megfelelően éljen. Ennek értelmében tehát megtagadhatósági indokként szerepelt volna ez a tényállás a német állampolgársági törvényben.

A Katarina Barley (SPD) által vezetett Igazságügyi Minisztérium azonban nem értett egyet a Belügyminisztérium javaslatával, ezért törölte a fenti passzust, és a tilalom nélkül terjesztette be a javaslatot a Bundestag elé. Matthias Middelberg CDU-képviselő teljes mértékben elfogadhatatlannak és érthetetlennek minősítette az Igazságügyi Minisztérium magánakcióját. Horst Seehofer belügyminiszter az eset kapcsán kijelentette, hogy a Belügyminisztérium nem enged, s ragaszkodik ahhoz, hogy a tilalmat beépítsék a javaslatba. Emiatt az általa vezetett tárca ősszel új szöveget fog kidolgozni.

Németországban büntetőjogi tényállás a többes házasság, de ezt a tilalmat csak német állampolgárok német hatóságok előtt kötött házassága vonatkozásában tudják következetesen érvényesíteni. Ebből következik az is, hogy a német közigazgatás jelenleg tehetetlen azzal szemben, ha többnejű férfi folyamodik német állampolgárságért. Súlyosbítja a helyzetet a családegyesítési folyamat is, mivel egyik feleségtől sem tagadható meg a kérelem akkor, ha a pár közös kiskorú gyermeke a férjjel együtt Németországban tartózkodik. Ugyanígy nem tudja kontrollálni az állam a Németország területén nem a német hatóságok előtt, hanem imámok segédletével kötött házasságkötéseket.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés