​Angela Merkel: „A bevándorlás megváltoztatta az országot”

2019. május 21. 17:10
2019. május 14-én Angela Merkel a Németországi Szövetségi Köztársaság alaptörvényének 70 éves évfordulója alkalmából tartott beszédében elmondta, hogy Németország sikere attól függ, hogy miként kezeli a bevándorlást és az integrációt.

„A bevándorlás megváltoztatta az országot, és a jövőben még inkább meg fogja változtatni” – hangzott el Angela Merkel ünnepi beszédében. Arra is rámutatott, hogy az ország migrációs− és integrációs politikája az évtizedek alatt jelentős változáson ment keresztül. A kancellár szerint a bevándorlás a második világháború után új szintet ért el. Először német üldözöttek, menekültek találtak új otthonra főleg Nyugat-Németországban, majd az 1950-es évek közepétől vendégmunkások, a vasfüggöny leomlása és a hidegháború vége után pedig háborús menekültek érkeztek Németországba. Az 1990-es években leginkább a volt Jugoszlávia területéről vándoroltak oda emberek, míg 2015-től elsősorban Szíriából és Irakból érkeznek bevándorlók.

Kifejtette, hogy miközben eleinte a munkaerő-migráción és a külföldiekre vonatkozó rendelkezéseken volt a hangsúly, addig az integráció csak fokozatosan került a politika és a közfigyelem középpontjába. Merkel szerint mára már sikerült megérteni, hogy miképp változtatta meg az országot a bevándorlás és változtatja meg azt a jövőben is. Aláhúzta, hogy ha nehézségek árán is, de megtanulták, hogy az országnak bevándorlóországnak és integrációs országnak is kell lennie egyszerre, különös tekintettel az egyenlő oktatási− és képzési esélyekre. „Ezen múlik az ország gazdasági-és társadalmi fenntarthatósága” − tette hozzá a kancellár.

Merkel szerint a német alkotmány egy sokszínű társadalom összetartásának és integrációjának váza, és a válasz arra, hogy hogyan tud 80 millió ember megannyi különbségei ellenére együtt élni. Németországban jelenleg mintegy 19,3 millió ember rendelkezik migrációs háttérrel. A kancellár hangsúlyozta továbbá az Alaptörvény értékeinek védelmét, továbbá a rasszizmus, az antiszemitizmus, a gyűlölet és az erőszak elleni fellépés fontosságát.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés